Džajpur: U sali ogledala

Vodena palata (Džal Mahal) jedno je od najlepših i mesta nepomućenog mira u Džajpuru.

Prema istoriji, ova palata nastala je oko 1734. Okružena mirom i tihim vodama veštačkog jezera Sagar, palata se razlikuje od drugih i po tome što su četiri sprata pod vodom kada jezero ima najviši vodostaj. Peti sprat nikada nije potopljen, a na krovu ima baštu. Nastala u tipičnoj radžastanskoj arhitekturi Džal Mahal deluje kao ploveća palata koja je tek izronila iz jezera.

Savršeni ljubavni paviljon Džal Mahal je samo stanica do tvrđave Amber, 11 kilometara od centra Džajpura kroz uzan prosek u planinama. Tvrđavi se najlakše može može pristupiti vožnjom na slonovima ukrašenim crtežima masnom bojom i narukvicama (zadovoljstvo košta 15 dolara). Amber deluje spektakularno zbog kolosalnosti i ogledanja njenog prednjeg dela u jezeru Maoata.

Najistaknutije mesto je Sala ogledala. U njoj su hiljade ogledalaca u raznoraznim dizajnima raspoređene po zidovima i plafonu. Na putu naviše su hindu hram sa srebrnim krovom i vrhunska tehnologija tog doba: vodopadi koji su se prelivali preko mermernih brana i formirali prve rashladne uređaje. Na sve strane je za to vreme pucao pogled po potpuno golim vrletima planinskog niza Aravali. Lokalno stanovništvo kaže da ukoliko je Džajpur kruna lepog Radžastana, onda je jedan od najdragocenijih dragulja u toj kruni, tvrđava Amber.

Džajpur smatraju „svetskom prestonicom dragulja“. U gradu radi više od 50.000 brusača poludragog i dragog kamenja. U „Palati dragulja“ koju je 1852. sagradila porodica u čijoj klijenteli su se nalazili kraljevi i zvezde Holivuda i Bolivuda, indijske kinematografije, „lep smaragd košta od 1.000 dolara, a nebo je granica“, komentarisao je jedan znalac.

Džajpur i mesto u kome se održava najmasovniji literarni festival u Aziji i najveća manifestacija te vrste na svetu na koju je ulaz slobodan. U istorijskoj Digi palati se krajem svakog januara okupljaju laureati Nobelove nagrade za književnost, lokalni pisci, nagrađivani autori i debitanti romanopisci, moćni ljudi Bolivuda i muzičari, mnoštvo autora, izdavača i ljubitelja knjige. Zastupljene su različite oblasti, od međunarodnih odnosa, istorije i životne sredine, do ljudske prirode, regionalne književnosti, umetnosti, fotografije, Bolivuda, pozorišta i turizma.

U Džajpuru gosti mogu da uživaju u karijima iz Radžastana koji su često jednostavni i pikantni, a gotovo uvek vegeterijanski. Naručite tali (obrok odabranih jela sa idejom da bude zastupljeno šest različitih ukusa: slatko, slano, gorko, kiselo, ljuto i oporo) za 100 rupija (preko 1,5 dolara) sa neograničenom količinom sočiva sa karijem, pirinčem i ćapatama.

Ukoliko vam je dovoljno vegeterijanske hrane i težite sporo kuvanoj piletini ili ovčetini sa pirinčem u sosovima zasnovanim na jogurtu. Takvo jelo košta za dvoje oko 450 rupija, uključujući Kingfišer pivo.

Ono što ujedinjuje 1,25 milijardi Indusa svih kasta i verovanja jeste masala čaj koji košta četiri rupije (sedam centi američkog dolara). U crni čaj koji ključa zajedno sa mešavinom aromatičnih indijskih začina i biljaka među kojima dominira kardamom iz porodice đumbira, sipa se mleko, nastavi da kuva i odmah posluži u staklenim čašicama. Masala čaj je danas popularan širom sveta, u mnogim kafeterijama i čajdžinicama.

(Borislav Korkodelović, Danas)

Prethodni tekstDetoksikacija po ajuverdi: prirodni sok od nara i aloe vere
Sledeći tekstBez buke i gužvi: 11 najlepših indijskih plaža za uživanje u miru (foto)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime