Hram sunca u Konarku

Foto: Wikipedia/Alokprasad84

Hram sunca u Konarku je hinduistički indijski hram koji je izgrađen u periodu vladavine kralja iz dinastije Ganga, Narasimadeva I. (1238.-1250.) u mestu Konarku, 65 km od grada Bubanesvara u indijskoj državi Odiša.

Poznat i kao „Crna pagoda“ (izgrađen od oksidiranog starog peska koji na izlazećem suncu postane sjajan) posvećen je bogu sunca, Surji, zbog čega ima oblik njegove kočije za šest konja. Kao jedan od najpoznatijih hramova u Indiji, upisan je na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Aziji i Okeaniji 1984. godine.

Hram Sunca je bio zamišljen kao divovska kočija Boga Sunca Surje. Veličanstveno zamišljen, ovaj hram je jedan od najuzvišenijih spomenika u Indiji, poznat po svojim dimenzijama i besprekornim proporcijama, kao i po skladnoj integraciji arhitektonske veličanstvenosti sa plastičnim ukrasima. Njegov fini čipkasti ukrasi i izvijeni oblici, kao i prirodno isklesani životinjski i ljudski likovi, čine ga sjajnijim od ostalih hramova u Odiši.

Hram pripada školi indijske arhitekture hramova sa karakterističnim krivim tornjevima koji uokviruju kupolu središnjeg svetilišta sa četiri strane. U obliku hram ne odstupa od drugih hramova u Odishi. Glavno svetilište (Mantapa), visoko oko 60 metara, sa raskošnim spoljnim ukrasima je izgrađeno kada i Velika dvorana (visoka 30 m) koja je sačuvana u celosti. Vrh glavnog svetilišta u kojem se nalazila skulptura glavnog božanstva je otpalo, a Dvorana za ples (Nata Mandir) i trpezarija (Bogu-Mandap) su oštećeni hirovima vremena.

Hram sunca u Konarku je takođe i mesto festivala plesa, koji se održava svakog decembra, a koji je posvećen klasičnim oblicima indijskog plesa, uključujući i tradicionalni ples Odisi.

U Odiši se nalazi i drugi Hram sunca, Biranči Narajan, u Bugudi.

Prethodni tekstKoji su osnovni ukrasi indijskog sarija?
Sledeći tekstKako se obmotava indijski sari?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime