Koji su osnovni ukrasi indijskog sarija?

Фото: Onlypaithani/Pixabay.com

Senzualan, egzotičan, tajanstven, elegantan, bogat naborima, raskošan i nadasve ženstven – indijski sari nije samo prelep komad tradicionalne odeće već i svojevrsni simbol indijske filozofije.

Svaki sari brižljivo je ukrašen vezom, odn. ručnim radom, našivenim delovima sa crtanim i slikanim motivima, šarama, ali i poludragim kamenjem.

Dva osnovna ukrasa sarija jesu bordura i centralni deo (palu).

Фото: Onlypaithani/Pixabay.com
Фото: Onlypaithani/Pixabay.com

Bordura obično krasi donji i gornji deo sarija, uz našivene ili izvezene delove.

Najpre se bojama na tkaninu (pamuk ili svila – bitno je da je prirodni materijal, nikako sintetika) nanosi crtež, a potom se taj deo ukrašava poludragim kamenjem, naravno, ukoliko je sari za neku svečanu priliku. Tkanina koja se ukrašava poludragim kamenjem mora biti u pastelnim ili prirodnim bojama i jednobojna, bez ikakvog dezena.

Palu (centralni deo sarija) predstavlja najlepši deo ove tradicionalne indijske odeće. To je zapravo kraj jednog dela tkanine i pada preko levog ramena na leđa, širi se ili leprša, vijori pri hodu, dajući posebnu gracioznost svakom koraku.

Фото: Onlypaithani/Pixabay.com
Фото: Onlypaithani/Pixabay.com

Ispod sarija se po pravilu nosi kratka bluza ili top „ćoli“ i uska suknja ili pantalone „pavada“, obavezno u boji samog sarija. Sve se, dakle, mora slagati, biti u tonu, ništa ne sme odudarati.

Ukoliko se „čoli“ šije, on se pravi po posebnim krojevima, jer usko prati liniju tela. Prekriva grudi i ramena, ali otkriva deo stomaka i deo leđa.

Indijski sari prava je magija drevnog odevanja.

U njemu je svaka žena i lepša i gracioznija.

Prethodni tekstKljučni stavovi Deklaracije BRIKS-a u Goi
Sledeći tekstHram sunca u Konarku

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime