Sve lepote i čari indijskog sarija

Foto: Pavanmanjarbng/Pixabay.com

U vreme kada se dame rado obnažuju, ostavljajući na sebi sve manje odeće i „maksimalno štedeći“ na materijalu, u Indiji, kao i pre hiljadu godina, mnoge žene i danas nose gotovo isključivo sari – tradicionalnu indijsku žensku nošnju.

Egzotičan, tajanstven, privlačan, elegantan, erotičan i nadasve ženstven – sari nije samo prelep komad odeće – on je i specifičan izraz istočnjačke filozofije.

Sari pre svega mora biti napravljen od prirodnog materijala – to može biti najskuplja svila (tzv. brušena svila, krepsaten, krepdešen…), ali i obična pamučna tkanina. I boje za sari su prirodne, biljnog, životinjskog ili mineralnog porekla, od vrlo nežnih do onih jarkih, vatrenih.

Ornament je u sariju posebno važan jer uvek nosi određeno značenje. Tako, recimo, neveste nose crveni sari sa bogatim zlatnim vezom, udovice su uvek u belom bez ikakvih ukrasa, a mlade mame oblače žuti i nose ga do sedmog dana od rođenja deteta. Monasi nose narandžastu boju, a zeleni sari nose uglavnom pripadnice muslimanske vere.

Sari se sastoji od velikog platna dužine bar 7 metara, prebacuje se preko glave i obmotava oko tela.

Jedan od skoro 80 načina motanja sarija: desnom rukom staviti jedan kraj sarija na levi bok; drugom rukom drugi kraj obmotati oko leđa i provući ispod ruke, pa preko grudi i zakačiti ukrasnom šnalom ili špenadlom. Ostatkom koji visi prekrije se obično glava. Tkanina se obaveyno falta, kako bi se dobili bogati nabori draperije.

Tako se obmotavanjem oko tela napravi drapirana haljina bez ijednog jedinog šava. Vešta Indijka to uradi za svega nekoliko minuta.

Slikanim motivima, dužinom, bojom i oblikom, kao i načinom na koji se oblači i nosi – sari iskazuje različita osećanja i poruke.

Tako, na primer, čisto beli sari označava žalost za umrlim, a pozlaćeni – srećne događaje u porodici. Sarijem se iskazuje i pripadanje određenoj kasti u staleškom društvu.

Svaki uvaženi Indus, ne bez razloga, želi da svoju ženu, ćerku, sestru ili majku vidi obučenu u sari.

Žena obučena u sari mami poštovanje, ali odaje i ženstvenost i privlačnost. Ova prelepa odeća dostojan je okvir koji ističe žensku lepotu, ali i suštinu ličnosti.

Prethodni tekstTreći poslovni forum Indije i evropskih zemalja
Sledeći tekstUspešna indijska glumica obožava Novaka Đokovića

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime