Kajuraho – jedno od najposećenijih turističkih mesta

Foto: Wikipedia/ Christopher Voitus

Kajuraho je naselje u oblasti Čatarpur, u indijskoj državi Madja Pradeš, oko 620 km jugoistočno od Delhija, na nadmorskoj visini od 283 metra. Kajuraho je jedno od najposećenijih turističkih mesta u Indiji zbog najveće koncentracije srednjovekovnih spomenika u Indiji. Reč je o više grupa hinduističkih i džainističkih hramova koji su slavni po svojim raskošnim reljefima kojima su potpuno ispunjeni. Zbog toga su spomenici Kajurahoa upisani na UNESCO-vu listu mesta svetske baštine u Aziji i Okeaniji 1986. godine.

Celo područje Kajurahoa je okruženo zidinama sa osam portala, od kojih je svaki bio uokviren sa dve zlatne palme. Unutra se izvorno nalazilo više od 80 hramova, od kojih je danas samo njih 25 u dobrom stanju, razbacani na području velikom oko 20 kvadratnih metara. Ovi hramovi su odličan primer srednjovekovne indijske arhitekture svojim prikazima i svedočanstvo života ljudi u vreme Čandela vladara.

Hramovi su izgrađeni od peska, bez veziva, a kamenje se povezivalo sa velikom preciznošću. Njihovi stupovi su izgrađeni od megalita. Svaki se sastoji od tri glavna elementa: ulaza (ardamandapa), svečane dvorane (mandapa) i svetišta (garba griha).

Hramovi su podeljeni u tri grupe: zapadni, istočni i južni. Zidne slike i spoljni reljefni ukrasi hramova uglavnom slave ženu i njena razna raspoloženja i stanja.

Prethodni tekstMahabharata – drevni ep Indije
Sledeći tekstHleb – neizostavan deo indijske kuhinje

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime