Hleb – neizostavan deo indijske kuhinje

Foto: Wikipedia/ Daiju Azuma

Uz ukusne i začinjene obroke, neizostavan deo indijske kuhinje čine veliki izbor tankih hlebova i hlebova oblika palačinka. Njihova varijacija odražava raznolikost indijske kulture i prehrambene navikame.

Iako većina ovih hlebova je nastala u Indiji, poreklo pojedinih, posebno naan-a, vodi tragom iz centralne Azije.

Većina tankih hlebova iz severne Indije su, pre svega napravljeni od mlevenog brašna i vode. Neki tanki hlebovi, posebno parata, pune se povrćem i postavljeni su u slojeve sa giom (vrstom prečišćenog masla koji se najviše koristi u Južnoj Aziji i Indiji), ili puterom.

U južnoj Indiji i Zapadnoj obali, većina tankih hlebova su uglavnom palačinke napravljene od crnog sočiva i pirinača. Popularne sorte sadrži dosa, apam, utapam, pirinčani rotis i prosani rotis.

Većina Indijskih hlebova koriste spore kvasca u atmosferi za fermentaciju, drugima se dodaje kvasac, za neke se upotrebljava soda bikarbona, a dok se ostali prave bez fermentacije.

U severnoj Indiji, testo je pripremljeno i istanjeno valjanjem. Većina indijskih hlebova, kao što su Roti i Čapati, se peku na „tavi“(ravan tiganj napravljen od livenog gvožđa, čelika ili aluminijuma). Drugi, kao što su Puri i Batura se prže u dubokoj masnoći. U južnoj Indiji, retko testo napravljeno od pirinča i crnog sočiva se priprema tako što se kutlačom u manjim količinama izliva na vruć podmazan tiganj, gde se raširiti na tanak krug i prži na ulju, sve dok ne porumeni. U zapadnoj Indiji, hleb može biti napravljen od grube žitarica, kao što su bajra, sirak ili ragi, iako je pšenica glavna u tim regionima. Ove vrste hleba su poznati po raznim imenima Rotlo, Bakri, Roti ili Roti. Indijski hlebovi porekla iz Centralne Azije, kao što su Naan, Tandoori i Roti, se peku u „tandoor-u“. Naan se obično pravi sa kvascem.

Vrste indijskog hleba su: Čapati, Pulka, Puri, Roti, Parata, Naan, Kulča, Batoora, Bakar Kani i mnogi drugi. Vrsta hleba zavise od vrste zrna koje se koristi da bi se pripremili, a drugi zavise od fila koji sadrže. U Kerali u južnoj Indiji, postoje Kalapam, Vataiapam i Palapam. Kalapam se priprema na ravnoj gvožđanoj plotni. Vataiapam se priprema na pari, dok se Palapam pravi u malim plitkim posudama, koje se pokrivaju dok se hleb sprema. Palapam ima tanku hrskavu „čipku“ poput trake oko sebe.

Prethodni tekstKajuraho – jedno od najposećenijih turističkih mesta
Sledeći tekstIndijska ekonomija nadmašila britansku

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime