Mahabodi – budistički hram od opeke

Foto: Wikipedia/Ken Wieland

Mahabodi je budistički indijski hram u mestu Bod Gaja, 96 km od grada Patna u indijskoj državi Bihar, uz smokvu Bodi, gde je prema predaji Buda doživeo prosvećenje. Mahabodi je jedan od nastarijih i najsvetijih budističkih hramova, i jedini hram od opeke iz razdoblja carstva Gupta koji još uvek stoji. Zbog toga je upisan na UNESCO-vu listu mesta svetske baštine u Aziji i Okeaniji 2002. godine.

Hram Mahabodi je izgrađen od opeke i najstarija je takva građevina u istočnoj Indiji, pa je snažno utjecala na povijest arhitekture u cijeloj Indiji. Njegov središnji toranj je visok 55 metara i opsežno je obnovljen u 19. veku.

On je okružen manjim tornjevima na četiri sprata, koji imaju gotovo isti oblik. Tornjići se nalaze na visokoj kamenoj ogradi, visokoj 2 metra, koja se sastoji od dva dela: starijeg od peska i novijeg od granita iz razdoblja dinastije Gupta.

Stariji deo ima prizore kao što su Lakšmi, hindusitička boginja bogatstva, koju kupaju slonovi, i Surja, hinduističkog boga sunca, kako vozi kočiju sa četiri konja. Noviji delovi imaju prizore stupa i orlova, kao i cvetova lotosa.

Prethodni tekstĐumbir sprečava rak debelog creva
Sledeći tekstRamajana – indijski ep od 38000 stihova

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime