Đumbir sprečava rak debelog creva

Foto: SuKd/Pixabay.com

Lekovita svojstva đumbira odavno su poznata, a nova istraživanja vršena u Americi to su samo potvrdila i upotpunila. Nova studija došla je do zaključka da upotreba đumbira kao dodatka jelima povoljno deluje na smanjenje upale debelog creva.

Rezultati studije objavljene u „Cancer Prevention Research“ ukazuju na to da neki sastojci koji se nalaze u đumbirovom korenu sprečavaju rak debelog creva.

„Mnoge studije su pokazale da đumbir na organizam deluje antiupalno“, ističe autor studije Sjuzan Zik (Suzanne M. Zick), istraživački asistent i profesor Medicinskog fakulteta pri Univerzitetu u Mičigenu.

Eksperimenti rađeni na miševima i pacovima pokazali su da đumbir može da spreči formiranje tumora kada je hrana za životinje izložena hemikalijama koje izazivaju rak debelog creva.

Zik i njen tim smatraju da bi trebalo proveriti kako koren đumbira deluje na izazivače raka debelog creva kod ljudi.

Testiranje efekata đumbira na debelo crevo

Istraživači su vršili ispitivanja na grupi od 30 zdravih osoba. Učesnici su dobijali (da progutaju) svakog dana po jednu kapsulu leka u kom je kod jedne grupe bilo po dva grama praha od korena đumbira, a kod druge placebo prah. Terapija se sprovodila svakodnevno tokom četiri nedelje.

„Dva grama je količina ekvivalentna količini od oko dve supene kašike mlevenog korena đumbira dnevno, a tu količinu verovatno ne bi želeo da pojede prosečan Amerikanac. Međutim, uobičajeno je da toliku količinu đumbira dnevno koriste za ishranu stanovnici Indije, Kine i Japana“, ističe Zik, podsećajući da stanovnici ovih zemalja imaju niske stope raka debelog creva.

Azijski način ishrane možda i iz drugih razloga smanjuje pojavu raka debelog creva. Poznato je da stanovnci Azije u ishrani koriste dosta povrća i žitarica koje sadrže druga vlakna, a manje crvenog mesa…

Suzan je izvela zaključak da stanovnici Azije manje boluju od raka debelog creva verovatno iz svih navedenih razloga koji se odnose na način ishrane.

Ljudi koji su učestvovali u navedenom eksperimentu koristili su kapsule u vreme obroka. Nije im bilo dozvoljeno da koriste bilo koje druge vrste lekova, uključujući i aspirin ili druge antiinflamatorne lekove, neposredno pre ili tokom istraživanja.

Neželjeni efekti kod nekih osoba pri upotrebi đumbira u ishrani su: problemi sa stomakom (varenje), gorušica i gasovi u stomaku.

Pre i posle istraživanja, uzeti su uzorci tkiva iz sluzokože debelog creva. Istraživači su testirali ove uzorke sa hemikalijama koje povećavaju zapaljenje creva. Đumbir je bio u stanju da smanji nivo zapaljenja markera u stomaku tkiva, u odnosu na placebo. Stručnjaci kažu da to smanjuje upale. Sa druge strane, povećane upale tkiva su povezane sa hroničnim zapaljenjem creva, a one utiču na razvoj prekancerozne lezije ili kancerogenog polipa. Jedan deo istraživanja je finansirao Američki nacionalni institut za rak.

Drugo mišljenje

Drugi stručnjaci smatraju da je studija dobro urađena, a da su rezultati preliminarni i intrigantni.

„Mislim da je ova studija dobra i da otvara vrata svima koji žele da vode dalja istraživanja“, kaže doktor Dejvid Bernštajn sa North Shore University Hospital u Njujorku.

On napominje da iako je đumbir relativno bezopasan, ne treba uzimati velike količine za odbranu od raka debelog creva. Volonteri su tokom eksperimenta uzimali osam kapsula od po 250 miligrama dnevno.

Zaključak

Ne zna se još potpuno tačan biohemijski odgovor, tj. u čemu je tajna đumbira. Da bi se do toga došlo, potrebno je još istraživanja.

Đumbir se inače dugo koristi kao lek na Dalekom istoku. Ako se đumbir zbog svojih lekovitih sastojaka koristi već više hiljada godina kao lek, onda sigurno postoji dobar razlog za to, ali savremena medicina mora to i da dokaže i da odgovori stručno zašto je to tako.

Prethodni tekstAmbasadorka Indije održala predavanje na temu “Indija u svetu” u Evropskom pokretu
Sledeći tekstMahabodi – budistički hram od opeke

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime