Radžastan – dragulj Azije

Foto: Pixabay.com/Gozitano

Radžastan, zemlja kraljeva, predstavlja sinonim za junaštvo, pripadnike kraljevskih kuća i čast. Istorijske priče o bitkama koje su se vojevale i romansama bogatih krase zidove ove države. Ovaj prelepi region je pravo odredište za putnike. Oni koji traže ostatke iz prošlosti ne bi trebalo da zaobiđu posetu Radžastanu. Pustolovi željni avantura u raznolikim pejzažima bi svakako trebalo da ovu državu imaju u vidu. A za one koji planiraju miran boravak posmatrajući lepotu zlatnih peščanih dina, Radžastan je na vrhu liste. Istražite mešavinu starog i novog u Radžastanu – blistavom dragulju Indije.

Konture Radžastana su raznovrsne i jasno odvojene planinskim lancem Aravali koji se prostire od jugozapada regijom na severozapadu i relativno plodnom zemljom na istoku. Topografija Radžastana predstavlja mešavinu peščanih pustinja i plodne vegetacije. Ova država je dom Velike indijske pustinje Tar, kao i reke Čambal, koja je jedini izvor vode u regionu.

Bez obzira na svoje bogate kulturne korene, Radžastan je podjednako savremen i napredan kao i bilo koja druga urbana zemlja. Putevima paradiraju najskuplja moguća vozila. Region je dobro povezan drumskom, mrežom i transportnim sistemom koji stalno napreduje.

Kada je u pitanju smeštaj, Radžastan je podjednako domaćin kako posetiocima iz kraljevskih porodica tako i bekpekerima. Izbor se kreće od luksuznih hotela, pa sve do skromnih, ali udobnih spavaonica.

Foto: Pixabay.com/aanandmadhav36

Kada se govori o Indiji, država Radžastan je prva koja padne na pamet. Potvrđujući ovo tokom niza godina, Radžastan odslikava svaku nijansu svoje autentične civilizacije kroz umetničke radove od kamena, gli- ne, kože, drveta, lakiranog drveta, sta- kla, mesinga, srebra, zlata i tkanina. Ova država je živopisna mešavina ogromnih tvrđava, prelepih palata, raznolikih kultura, izvrsnih kuhinja i srdačnih ljudi.

Radžastan je čuven i kao mesto nastanka različitih muzičkih i umetničkih formi, koje su stvorene i usavršavane na nekadašnjim kraljevskim dvorovima ove države. Prizor plesača u šarenim odorama koji se kreću u melodičnom ritmu tradicionalnih žičanih instrumenata, savršeno upotpunjuje pozadinu od zlatnog peska i grimiznog neba pustinje Tar. Radžastan je mesto u kome oživljavaju drevne narodne priče o kraljevima. Ritam i zvučnost Radžastana u njegovom rustičnom obliku istinski odražava slavu ove države, religijski značaj svakog događaja, i veliča hrabrost i junaštvo Radžputanaca.

Svaki grad u Radžastanu obeležen je određenom bojom, i svaka od ovih živopisnih regija opasana je zadivljujućim arhitektonskim zdanjima. Bilo da su u pitanju ružičaste nijanse Džajpura, kraljevsko plavetnilo Džodpura ili zlatni odsjaj Džajsalmera, konstrukciju svakog grada krasi drevna arhitektura. Tvrđave, hramovi, palate, vlastelinske vile i stepenasti bunari – svi svedoče o kulturi Radžputanaca. Radžastan je vizuelna poslastica za sve putnike.

Foto: Pixabay.com/YashjitSingh

U Radžastanu je hrana – prste da poližeš. Poslastice su odraz radžputanske kulture u njenoj najčistijoj formi. Kao i narečje, kuhinja Radžastana se razlikuje od oblasti do oblasti. Najpoznatija jela su svakako dalbatičurma (kuvano sočivo dal sa beskvasnim bati hlepčićima), lal mans i safed mans (ovčetina u crvenom/belom kariju), lasunkičatni (veoma ljut umak od belog luka i crvenog čilija)…

U Radžastanu ćete pronaći svaku nijansu koja postoji u paleti prirode – crveni pesak, kraljevsko plavetnilo, ružičaste gradove, zalaske sunca u boji ćilibara. Prizori i zvuci će vas preneti u svet folklora. Muzika, umetnost i igra su utkane u svaki kutak ove zemlje koju ja nazivam rajem. Dođite i zakoračite u nezaboravni zagrljaj mog Radžastana – ističe Vasundara Radže.

(Novosti)

Prethodni tekstStrateško partnerstvo između Reliance Defence Ammunition i firme Yugoimport
Sledeći tekstAlternativni projekat Nju Delhija – saobraćajni koridor „Sever-jug“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime