Indijska država Radžastan pokreće tzv. dakoit paket putovanja

Evo „avanturističkog turizma” sa malo uvrnutosti. Indijska zapadna pustinjska država Radžastan uskoro namerava da pokrene turistička dakoit paket putovanja po ovoj oblasti u kojima će nekadašnji banditi biti turistički vodiči.

Zato, sledeći put kada budete posetili Indiju, zaboravite na Tadž Mahal, prelepe vode Kerale ili kašmirski ambijent zdrave i lekovite klime. Umesto toga, odlučite se za šolju čaja sa brkatim banditom na obalama reke Čambal ili za večeru u dubokoj, mračnoj šumi sa drumskim razbojnikom opasanim pištoljima i puškama.

Reč je o tome da je indijska pokrajina Radžastan, poznata po visokoj stopi kriminala i bandama, odlučila da sa tom regionalnom specifičnošću upozna turiste željne avantura.

Bivši razbojnici regrutuju se u redove turističkih vodiča kako bi organizovali turističke ture po najopasnijim delovima indijskih gradova. Predsednik turističke organizacije Radžastana veruje da će priče o zločinima privući hiljade turista.

Dakoit (ili bandit) paket putovanja predstavljaju deo šireg turističkog plana Radžastana u okviru koga džungle i gudure u dolini reke Čambal treba da budu otvorene i pristupačne turistima. Vlada ove države smatra da ovakva odluka ne samo da može da pomogne u razvoju ove oblasti i samog turizma, već pruža priliku da se strancima predstavi ova zemlja i kroz ponudu nečeg zaista neobičnog i jedinstvenog.

Dakoitski (banditskim) turizam – možda u svetu prva ideja te vrste – predlog je Odbora za razvoj oblasti Dang (OROD), vladinog tela formiranog sa zadatkom da se usredsredi na razvoj i modernizaciju šest distrikta oblasti Dang. Krišna Čandra Pal, predsednik OROD-a, smatra da odluka Turističke organizacije o upotpunjavanju turističke ponude stazama dakoita predstavlja zanimljivu novinu.

Šest distrikta Danga – Savai Madopur, Karauli, Baratpur, Dolpur, Baran i Džalavar – već vekovima su teren dakoita. Nedavno su u ovoj oblasti jednog od najopasnijih bandita, Dip Čandu alijas Nadiu, ubili policajci koji su njega i nekoliko članova njegove bande jurili zbog petostrukog ubistva. Međutim, dok su, s jedne strane, mnogi dakoiti koji ulivaju strah u kosti i dalje aktivni u ovoj oblasti, desetine njih predali su se državi i postali farmeri.

Dok je razbojništvo jako rašireno u Indiji, mnogi kriminalci junaci su siromašnih zbog svojih robinhudovskih dela. Među njima je i slavni Verapan, čija je privatna armija godinama pljačkala i ubijala, a on nikad nije bio uhvaćen jer su ga štitili seljaci u južnoj Indiji jer im je davao jedan deo svog plena od krijumčarenja sandalovine i slonovače.
Slično njemu, Pulan Devi poznata kao Kraljica bandita koja je ubila mnoge Indijce iz viših kasta, bila je toliko popularna da je nakon izlaska iz zatvora izabrana za članicu Parlamenta, a njena životna priča postala je bioskopski hit.

Na osnovu predloga turističke organizacije Radžastana, banditi koji su se nedavno predali zabavljaće posetioce dogodovštinama pod strogim okom organa reda.

Dok danas miroljubivi dakoiti mogu da pomognu da se ostvari najnovija turistička zamisao, bande koje joj se protive mogle bi da predstavljaju opasnost po turiste, pa strahovanja i dalje postoje. Iako se državno ministarstvo turizma trudi da susreti sa dakoitima budu apsolutno bezbedni, lokalni viši policijski zvaničnik nedavno je imao neprijatan „bliski susret” sa banditima u šumskim oblastima na granici Radžastana. U njima je nasilje i dalje deo svakodnevice, kao i redovna razmena paljbe između članova bandi i policije.

I pored svega, ukoliko država bude uspela da zadovolji obe strane, turiste i dakoite, i uz to dobije podršku lokalnih turističkih društava, ovaj plan mogao bi da donese veliku zaradu. Bilo bi to na obostrano zadovoljstvo – dakoita koji bi se uklopili u matične ekonomske tokove, ali i države koja bi otvorila nova radna mesta i napunila svoje kofere inostranom valutom.

I to zahvaljujući strašnim banditima i okorelim razbojnicima.

(Sanja Stijović, „Politika“)

Prethodni tekstTenzije između Pakistana i Indije
Sledeći tekstIndija – ogroman potencijal?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime