Selo Moulinong – simbol reda i čistoće

Foto: Pixabay.com/sarangib

U selu Moulinong u istočnoj Indiji, čišćenje je ritual koji svaki stanovnik, od deteta do starih osoba, shvata veoma ozbiljno. Ovaj mali grad od 600 stanovnika u regiji Meghalaja proglašen je najčistijim selom u Indiji.

Kako je moguće da je jedna zajednica postala model čistoće u zemlji gde je ona oduvek problem? Odgovor leži u vaspitanju odmalena, piše BBC.

Dan jedanaestogodišnje Dejti Bakordor počinje u 6 i 30 ujutru. Njen posao, koji deli sa ostalom seoskom decom, jeste ulepšavanje grada. S metlama u rukama, deca čiste lišće i smeće ispred škole. Takođe su odgovorni i za pražnjenje kanti kupastog oblika – koje su iznenađujuće lepe, ručno tkane i postavljene u različitim delovima sela – kao i za odvajanje organskog otpada. Širom sela postoje i brižni baštovani koji vode računa o biljkama i cveću na javnim površinama.

Reporter Bi Bi Si-ja je upitao Bakordor da li je srećna što živi na tako čistom mestu. Ona je stidljivo klimnula glavom. Šta bi uradila ako bi posetilac bacio papir i smeće na ulicu? Odgovorila je da mu ništa ne bi rekla, ali da bi pokupila smeće za njim.

Bakordor je objasnila da je čišćenje u Maulinongu normalna dnevna aktivnost za decu i odrasle, kao i dodatno čišćenje subotom kada poglavar sela dodeljuje meštanima dodatne aktivnosti za dobrobit sela.

Čistoća je duboko ukorenjena u življenje dobrog života kod ovih ljudi.

Međutim, nisu samo ulice ovog grada čiste, već i domovi meštana. Podovi su sveže oprani, sudovi sijaju, kreveti su zategnuti i namešteni.

„Hrišćani smo više od 100 godina unazad, a brigu o čistoći smo naučili od naših predaka“, kaže domaćica Sara Karimba. „Mi tome učimo našu decu, a ona svoju“, dodajući da njen dan počinje čišćenjem celog stana.

Drugim rečima, moglo bi se zaključiti da nije u pitanju navika, već viševekovna tradicija.

Prethodni tekstNajbolje stvari u životu su besplatne
Sledeći tekstBangar – grad večne inspiracije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime