Bangar – grad večne inspiracije

Foto: Wikipedia/Arindambasu2

Bangar, grad u Indiji je poznat po svojim istorijskim ruševinama. Nalazi se u Alvar okrugu u saveznoj državi Radžastan.

Bangar je verovatno jedno od mesta koja su najviše inspirisale indijske narodne pripovedače. Po legendi, ovo mesto je dom duhova.

Naime, legenda kaže da se čarobnjak Singhija zaljubio u princezu, ćerku vladara ovog grada i pripremio čarobni napitak kako bi mu ljubav bila uzvraćena. Međutim, princeza je shvatila da je ulje koje joj je služavka donela s pijace začarano i odbila je da ga koristi. Legenda kaže da je to čarobnjaka toliko naljutilo da je bacio kletvu na Bangar. Princeza je tada i poginula, a priče o duhovima koji opsedaju Bangar su počele da kruže.

Na široj teritoriji ovog grada danas živi manje od 1300 ljudi, a najpoznatiji je po ruševinama hramova, podignutih u čast Gopinatu, Šivi, Hanumani, Ganeši, Višal Devti, Lavina Deviju i Kešavi. Uprkos vekovima propadanja i pričama, tvrđava, ušuškana u zelenilo, deluje spokojno i veoma je popularna turistička atrakcija, koja čuva istoriju kraljevstva koje je podigao maharadža Savai Madho Sin u XVI veku. Tu su ostaci gradskih kuća, glavnog puta, džamije i prelepe palate, koju štite dva utvrđenja.

Ipak, svi ljubitelji istorije i misterije mogu da se dive lepotama Bangara isključivo tokom dana, dok im je noćni obilazak zabranjen.

Prethodni tekstSelo Moulinong – simbol reda i čistoće
Sledeći tekstKamen koji 1.300 godina prkosi gravitaciji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime