Kamen koji 1.300 godina prkosi gravitaciji

Foto: Wikipedia/Viswa2625

Samo oni sa čeličnim živcima mogu da se usude da stanu ispod ovog kamena teškog 250 tona koji se nalazi na kosoj padini u Indiji.

„Krišnina puter lopta“ ili „Kamen nebeskog boga“ su imena po kojima je poznata ova stena oblog oblika u svetu. Ovaj kamen izgleda kao da će se u svakom trenutku skotrljati niz stenu, ali i pored toga svi pokušaji da se kamen pomeri su bilo uzaludni.

Iako mnogi veruju da su ovaj kamen spustili bogovi da bi dokazali snagu svoje moći, ima i onih koji su ubeđeni da kamen potiče od vanzemaljskih bića pre nekoliko hiljada godina. Naučnici su složni u zaključku da se radi o prirodnoj formaciji.

Geolozi tvrde da je ovaj neobičan oblik zaista tesko postići prirodnom korozijom tla. Indijsko narodno verovanje je da je Krišna često krao puter iz mamine tegle, tako da i ovaj kamen liči na komad putera koje je krišom uzimao.

Među prvima koji su želeli da pomere ovaj kamen nalazi se kralj Palava koji je vladao južnom Indijom od 630. do 668 godine nove ere. Nije uspeo u tome, ali to nije pošlo za rukom ni mnogima posle njega.

Ova stena je vrlo popularna među turistima i lokalnim stanovništvom. Vrlo često se fotografišu u pokušaju da skotrljaju stenu ili se odmaraju ispod nje u hladu, prenose britanski mediji.

Prethodni tekstBangar – grad večne inspiracije
Sledeći tekstPranajama – tehnika kontrole disanja

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime