Ulaznice za Tadž Mahal skuplje za lokalne turiste

Indijske vlasti saopštile su da će ulaznice za Tadž Mahal biti pet puta skuplje za indijske turiste, kako bi se smanjio broj turista i smanjile štete najposećenijem mestu u Indiji.

Ulaznica za Tadž Mahal povećana je sa 50 rupija (0,70 dolara) na 250 rupija za Indijce, koji predstavljaju najveći broj turista na dnevnom nivou. To zdanje dnevno poseti 15.000 ljudi, od kojih 10.000 domaćih turista.

Karta za strance podignuta je sa 16 na 19 dolara.

Tadž Mahal, koji se nalazi blizu Agre, 200 kilometara južno od Nju Delhija, svake godine poseti nekoliko miliona turista i predstavlja nezaobilazni deo posete svakog stranog zvaničnika.

Vlasti su žalile da imaju problema s velikim brojem turista i da je zbog zaštite spomenika odlučeno da se povećanjem cene smanji broj posetilaca.

Tadž Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinuje elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Tadž Mahal je 1983. godine postao spomenik svetske baštine opisan kao „dragulj islamske umetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-dela svetskog nasleđa“.

Izgrađen je između 1631. i 1654. godine, gradilo ga je 22.000 ljudi. Šah Džahan je naredio izgradnju tog mauzoleja za svoju omiljenu ženu, Ardžumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal.

(Beta/AFP)

Prethodni tekst10. indijski sajam „Stone Mart“ 2019. godine
Sledeći tekstFinansijska pomoć Indije za Maldive

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime