Utisci jednog Indijca o Srbiji

Foto: ArvidO/pixabay.com

Potpuno ukidanje viza za Indijce prošle godine uèinilo je mnogo lakšim putovanje u Srbiju. Sa skijalistaštima i banjama, krstarenjima rekama i biciklistièkim turama, istorijom i baštinom, Srbija je sveobuhvatna turistièka destinacija atraktivna tokom cele godine.

Koliko je Srbija protkana svojom istorijom govori prisustvo poslastièarnice „Ferdinand knedle“ u ulici Gavrila Principa. I mada je nadvojvoda Ferdinand obožavao knedle, to se ne bi moglo reæi za Principa, koji ga je usmrtio u atentatu 1914. To mi je objasnio arheolog i turistièki vodiè Luka Reljiæ

Naše jutro je poèelo okrepljujuæom šoljicom turske kafe, a potom uz burek i jogurt, popularni srpski doruèak. Kafu smo ppoili u kafani èudnog imena oznaèenog samo znakom pitanja. Sagraðena 1823. godine kao tradicionalna balkanska kuæa, veruje se da je najstarija kafana u srpskoj prestonici. Ime kafane potièe od pokušaja vlasnika da kafanu imenuje po Sabornoj crkvi koja se nalazi preko puta ulice. Naime, tadašnje vlasti su to ime zabranile i oznaèile ime kafane u državnim knjigama samo znakom pitanja, te je tako ostalo i do danas.

Atentat na nadvojvodu i prestolonaslednika Franca Ferdinanda smata se za kljuènom taèkom poèetka Prvog svetskog rata, a zapravo je planirano politièko ubistvo u cilju suzbijanja imperijalnih težnji. Nakon Prvog svetskog rata, Srbija, koja je bila na strani zemalja pobednica, formira državu svih južnih Slovena – Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Nešto kasnije ta država je promenila ime u Jugoslavija, a pod istim imenom nastavlja život i posle Drugog svetskog rata pod vlašæu komunista na èelu sa Josipom Brozom Titom.

Jugoslavija je trebalo da doživi visok stepen prosperiteta pod Titovim posebnim društvenim ureðenjem u vidu tržišnog socializma – samoupravljanje radnièke klase – u prvim decenijama Titovog režima. Naknadno, tržišni mehanizmi doveli su do decentralizacije, narastanja ekonomskih razlika i velikih nejednakosti u društvu. Nakon Titove smrti i kolektivne komunistièke vlade, na vlast je došao Slobodan Miloševiæ, ispoèetka obožavan a kasnije omražen. Tokom devedesetih godina prošlog veka, niz ratova i bombardovanje NATO-a, Jugoslavija se razdružila, a nastale su nove države – Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Smešten na severoistoku zemlju, Niš (nekadašnji Naissus), u kom je roðen rimski car Konstantin, ima neke od najlepših oèuvanih artefakata iz kasnijeg rimskog doba u Medijani. Tu je i tvrðava iz doba Turaka, koja je u toku leta pozornica jednog od nejveæih muzièkih dogaðaja u Srbiji – meðunarodnog džez festivala „Nišvil“.

(Puneetinder Kaur Sidhu)

Prethodni tekstIndija je šesta najbogatija zemlja na svetu
Sledeći tekstDžajpur – grad boja

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime