Ambasador Indije u Nišu

Foto: Ambasada Indije

Grad Niš danas je posetio indijski ambasador u Srbiji,  njegova ekselencija Subrat Batačardži. Njega je u Gradskoj kući primio gradonačelnik Niša Darko Bulatović. Na konferenciji za novinare nakon razgovora Bulatovića i Batačardžia , gradonačelnik je rekao da je sa indijskim ambasadorom razgovarao o mogućoj saradnji grada i poslovnih partnera iz Indije.

“ Upoznao sam njegovu ekselenciju sa našim potencijalima a njegovo interesovanje je posebno bilo za oblast IT sektora, poljoprivredu i mašinstvo. Moglo bi doći do nastavka razgovora sa potencijalnim indijskim investitorima koji bi želeli ulagti u našu zemlju i naš grad. Kda god bude trenutak spremni smo da sačekamo potencijalne investitore iz Indije i ponudio ono što su potencijali grad Niša ”, rekao je Bulatović.

Kako je Bulatović rekao razgovarali su i  o kulturnoj saradnji.

Ambasador je podsetio da je prošle godine predsednik Vučić posetio Indiju i to je bila prva zvanična poseta na tom nivou.  Izrazio je zadovoljstvo što nakon tri decenije stagnacije Indija i Srbija rade na inteziviranju međudrževne saradnje.

“ Posle posete predsednika Vučića, naš predsednik je bio ovde,  što govori o sve boljim odnosima između naših zemalja. U poslednje dve godine došlo je do pomaka u ekonomskoj saradnji i interesovanji undiskih poslobvnih ljudi o realizaciji projekata ovde i otvaranje proizvodnih kapavitet u vašoj zemlji. “, rekao je ambasador Indije.

On je rekao novinarima da je jedna od indijskih kompanija koja proizvodi traktore već našla interesa i i sada posluje na tlu Srbije a jedna kompanija iz Indije je sagradila  osnovu Tehnološki park u Indjiji.

“ Dve indijske kompanije koje se bave proizvodnjom aluminijuma i proizvaoda od aluminijuma zainteresovanje su za saradnju sa  poslovnim ljudima u niškom kraju. Tako da verujem da će indijske kompanije sve više dolaziti u Srbiju. Prilikom posete našeg vice premijera Srbiji koja je bila u septembrusa njim je došla i delegacija naše poslovne zajednice i u Beogradu je održan srpsko – indijski poslovni forum, što je bila idealna prilika za sagledavanje moguće saradnje u ovom sektoru. “ rekao je ambasador i dodao da je saradnja na kulturnom planu takođe predviđena. U tom smislu je već organizovana u  Beogradu izložba tekstila i indijskih ručnih radova. Kako je rekao Srbija ima veoma bogato kulturno nasleđe a srpski narod veoma prijateljski raspoložen prema indijskom narodu

Indijske kompanije su, prema mišljen ju ambasadora, zainteresovanie za ulaganje u privredu Niša i ovog kraja.

“ Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim koji bi projekti mogli biti realizovani u Nišu jer to zavisi od poslovnih politika samih kompanija. Ali ono što bih mogao da pretpostavim to je IT sektor, proizvodnja poljoprivrednih mašina, u automobilskoj industriji i generalno proizvodnja i sklapanje poluproizvoda i proizvoda “.

Ambasador Indije  se zahvalio na dobrom prijemu i gostoljubivosti  gradonačelniku i gradu Nišu i rekao da je Indijska ambasada i Indija “rešeni da grad Niš uključimo u sve inicijative koje će ambasada Indije da realizuje u Srbiji”.

(Jugpress)

Prethodni tekstPoznata pevačica uveličala indijsko venčanje o kom bruji ceo svet
Sledeći tekstI Hilari Klinton na velikom venčanju dece indijskih milijardera

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime