Boravak u Srbiji – impresije putnika

Foto: My Soul/pexels.com

Relič je tokom svog puta po Srbiji zapisao…

– Bio sam u Guči u Dragačevskom okrugu za Festivalu trubača. Bilo je fantastično. Pesmom Sa Ovčara i Kablara – nacionalnom pesmom koja se često povezivala sa liderom Josipom Brozom Titom – zvanično je otvoren Trubački festival.

Majls Dejvis (Miles Davis) bio je u pravu. Mi nismo znali da se može igrati uz trubu na taj način. Džez legenda učinila je Festival u Guči poznatim.

Truba je u Srbiji postala poznata kada je knez Miloš Obrenović naredio formiranje prvog vojnog orkestra 1831. godine. Od tada je ovaj instrument važan deo srpskog života – uz trubu se slave rođenja, brakovi, obeležavaju i sahrane. Melodije se kreću od laganih do borbenih, marševa.

Jedne večeri slušali smo muziku uživo u Skadarliji, boemskoj četvrti Beograda.

Beograd je pun kafana, kafića i pivara. U tradicionalnim restoranima poput Dve Jelene, muzičari sviraju starogradsku muziku. Tu je i najstarija beogradska pivara, osnovana početkom 19. veka.

Beogradska tvrđava danas je područje puno turista i lokalnih stanovnika.
.
Na glavnom trgu u Beogradu nalazi se prelepa bronzana statua kneza Mihaila iz dinastije Obrenović, nacionalnog heroja koji je proterao Turke iz Srbije i oslobodio sedam gradova pod turskom vladavinom 1867. Statuu je izradio italijanski vajar Enrico Pazzi i podignuta je 1882. godine. Bila je to prva monumentalna statua konjanika u Srbiji. Kada je statua otkrivena, ispaljeni su plotuni iz 101 topa i zvonila su zvona svih crkava u Beogradu.

Šetali smo duž Knez Mihailove ulice, najlepše pešačke zone na jugoistoku Evropa. Staza za šetnju okružena je prodavnicama.

Foto: Neva79/pixabay.com

Kalemegdan je reč izvedena od turskih reči: kale (tvrđava) i mejdan (polje). Prošli smo Stambol kapiju i otišli do Spomenika zahvalnosti Francuskoj, podignutog u znak zahvalnosti za francusku pomoć Srbiji u Prvom svetskom ratu.

Najviša tačka Kalemegdanske tvrđave je ušće Save u Dunav. Kada gledate tvrđavu s one strane reke, ona izgleda belo, što je gradu i dalo ime ‘Beograd’ (Beli grad).

Foto: falco/pixabay.com

Statua Pobednika izgrađena je 1928. u znak pobeda Srbije nad Osmanlijskim carstvom i Austrougarskom imperijom tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. Prvobitno je spomenik trebalo da bude na Terazijama.

Crkve i katedrale

Imali smo sreće da prisustvujemo venčanju u crkvi Ružici unutar Kalemegdanske tvrđave. Pored harmonike i truba, uobičajena je praksa da se na venčanju nosi srpska zastava.

Nakon slikanja na Rimskom bunaru, krenuli smo na jedan od nekoliko preostalih islamskih spomenika u Beogradu – grob Ali Paše, velikog vizionara Otomanskog carstva tokom 1713-1716.

Beogradom dominira Hram Svetog Save, jedna od najvećih pravoslavnih crkava u svetu.

Foto: hpgruesen/pixabay.com

Videli smo i Titov grob, Kuću cveća, kao i zanimljiv muzej sa poklonima koje je Tito dobio iz celog sveta.

Istorija

Beograd je krcat muzejima. Fascinantan je Muzej Nikole Tesle, osnovan 1952. godine, u kom se čuva 160.000 originalnih dokumenata i 5.700 ličnih predmeta poznatog srpsko-američkog pronalazača i fizičara.

Narodni muzej, osnovan 1844. godine, trebalo bi da bude ponovo otvoren ove godine.

Otvoren 1958. i renoviran prošle godine, Muzej savremene umetnosti bio je prvi takve vrste u Evropi.

(JetWings, februar 2018.)

Prethodni tekstMed i cimet kao lek: odlično pomažu kod ovih zdravstvenih tegoba
Sledeći tekstDetoksikacija po ajuverdi: prirodni sok od nara i aloe vere

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime