Med i cimet kao lek: odlično pomažu kod ovih zdravstvenih tegoba

Foto: YouTube/Foods4Health (Printscreen)

Mnoge su prednosti meda i cimeta kada se konsumiraju odvojeno, ali najvažnije pitanje je da li su tako čudesni i zajedno? Nutricionista Šilpa Arora objašnjava da se med i cimet međusobno sjajno dopunjuju. Zajedno kontrolišu nivo šećera u krvi, smajunjući trigliceride, pa su odlični za dijabetičare. I med i cimet imaju antiupalna dejstva, bore se protiv infekcija i alergija, i pojačavaju vaš metabolizam.

Ovo su sve prednosti konsumiranja meda i cimeta zajedno.

1. Lečenje rana

Kada se koriste zajedno, daju sjajne rezultate kod lečenja rana i raznih infekcija na koži. Antibakterijska i antiuplna svojstva iz cimeta pomažu u borbi sa infekcijama. Med sadrži hidrogen peroksid koji sprečava razvoj bakterija. Ukoliko imate rane ili infekcije na telu, nanesite ulje cimeta pomešano sa medom.

2. Odlična kombinacija za dijabetičare

Cimet i med odlični su kod snižavanja nivoa šećera u krvi. Cimet snižava šećer povećavajući osetljivost na isulin, a med je zdrava zamena za rafinisani šećer. Dijabetičari ipak moraju biti pažljivi kod konsumiranja meda, i konsultovati se sa lekarom.

3. Bore se protiv mnogih alergija

Cimet sadrži važna ulja koja se bore protiv alergija. Med je bogat polenom koji pojačava imuni sistem i stvara otpornost na alergije, a i bori se sa njima. Kombinacija meda i cimeta snažna je u jačanju vašeg imuniteta.

4. Odličan lek za opstipaciju

Cimet im antispazmodični efekat i sprečava stvaranje gasova u stomaku. Takođe pojačava varenje sprečavanjem hemikalija u telu koje stvaraju upale. Med sarži enzime koji pomažu varenje i pomažu u sprečavanju zatvora. Takođe sadrži cink koji balansira nagomilavanje kiselina u organizmu.

5. Bore se sa problemima na koži

Med i cimet sadrže antibakterijska svojstva koja pomažu kod problema sa kožom kao što su mrtve ćelije, višak masnoće na licu i bubuljice i akne.

6. Puni su antiksidanata

I med i cimet puni su aktioksidanata sjajnih za vaše celokupno zdravlje. Med sadrži fenolske antioksidante koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja. Kombinacija sa cimetom bori se sa slobodnim radikalima u telu i sprečava rizik od nekoliko hroničnih oboljenja.

Prethodni tekstIndija: Skrivena blaga jedne imperije
Sledeći tekstBoravak u Srbiji – impresije putnika

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime