U srpskoj prestonici plesali i Portorikanci i Indijci

Фото: Shraddhaphotostories/Pixabay.com

U ritmu muzike Indije, Portorika, Bugarske, Rumunije i uz performans učesnika, u utorak veče je održan još jedan koncert u okviru folklornog festivala “Nagrada Beograda 2017”, ispred GO “Zvezdara”. Program su otvorili gosti iz Indije u svojim tradicionalnim nošnjama, a učesnici iz Perua na scenu su doneli i rum.

Stotine Beograđana okupilo se u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu, kako bi na sceni videli različite kulture, šarene nošnje i zanimljive plesne korake. Igrači iz Portorika na scenu su doneli i flašu sa improvizovanim alkoholnim pićem, što je bio deo performansa. Uz tradicionalne povike i karakterističnu muziku, zaplesali su i domaćini na pločniku.

– Svaki koncert je besplatan, a naši gosti sa različitih kontinenata, prenose deo svoje tradicije, svake večeri do petka, kada će se u Sava centru održati finale – kaže Slobodan Mirković, direktor festivala.

– Trudimo se da grupe ugostimo najbolje što možemo, pa se, tako, ovih dana osvežavaju na “Tašu” i “Olimpu”, idu u Zoološki vrt i šetaju prestonicom.

Osim ljubaznosti i gostoljubivosti, koje su, među strancima, sinonimi za našu zemlju, domaćini ističu hranu kao nešto čime se gosti oduševljavaju.

Nekoliko Indijki u tradicionalnim sari haljinama poziralo je pred kamerama posle nastupa, a Beograđanke je interesovalo kako se ove haljine nose.

– Grupa iz Indije ima najmanje članova, njih dvanaest. Uglavnom su svi u Beogradu prvi put i oduševljeni su – priča Jana, njihov vodič.

– O svim gostima se brinemo dobro, delimo obroke u zavisnosti od toga da li su vegeterijanci ili ne, kakva je kultura… Indijci konkretno uz hranu koju jedu svi učesnici, dobiju poneki dodatak, ili obrok spremljen na malo drugačiji način.

(novosti.rs)

Prethodni tekstSrbija i Indija unapređuju saradnju u oblasti nauke
Sledeći tekstPrvi međunarodni festival folklora „Beogradska nagrada 2017“ otvoren sinoć u Beogradu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime