5 jutarnjih rituala za buđenje vaše duhovnosti

Foto: pexels.com/prasanthinturi

„Jutra su posebno značajna u indijskoj kulturi. Rani jutarnji sati od 4:00 do 6:00 ujutru se nazivaju „bhrahma muhurat“. Veruje se da je ovo izuzetno moćan period u kome se veo između fizičkog i duhovnog ili ljudska i božanska svest je najtanja. Dakle, ono je poznato kao vreme Stvoritelja i veoma je moćno vreme da stvorimo naše namere ili sankalpe za novi dan pred nama i probudimo našu duhovnost“, kaže dr Hansaji Jogendra, direktor Instituta za jogu, a prenosi TOI.

U ovom članku ona piše o pet jutarnjih rituala koji mogu pomoći čoveku da probudi svoju duhovnost.

Mauna ili Tišina

Prva vežba ‘mauna’. Nemojte pričati, ćaskati ili čak čitati prvih 30 minuta nakon što ustanete. Većina nas počinje da razgovara sa članovima porodice ili čak da obavlja telefonske pozivie ili šalje poruke. Ućutkajte svoje reči i um. Ne žurite i ne brinite. Samo budite sami sa sobom.

Jogijske tehnike

Sledeći ritual za buđenje vaše duhovnosti je da provedete 15 minuta na prostirci vežbajući tri moćne jogijske tehnike: Tratak, Asane i Bhastrika.

Za Tratak gledajte neko vreme u plamen sveće. Ova krija nije dobra samo za jačanje očiju ujutru, već takođe poboljšava koncentraciju i usađuje duboku svest o sadašnjem trenutku što je najbolji način da se povežete sa svojom duhovnošću. Kada završite sa Tratakom, počnite sa vežbanjem asana na strunjači.

Vežbajte Sukhasanu, Bhujangasanu, Parvatasanu i Hastapadasanu da biste kultivisali jogijske bhave ili stavove dharme, aišvarije, jnane i vairagje. Ove bhave u
Probudi naše latentne duhovne sklonosti i vodi nas ka samospoznaji i unutrašnjoj transformaciji. Onda se konačno pripremite za Bhastrika pranajamu na svojoj prostirci.
Bhastrika će energizovati i vaše telo i um.

Povežite se sa prirodom

Treći ritual za buđenje vaše duhovnosti je povezivanje sa prirodom. Povezivanje sa prirodom ujutru vas uzemljuje sa Zemljom. Osećaj povezanosti na ovaj način može vam pomoći da otkrijete duhovnu vezu sa svim onim što je Prirodno i da smanjite osećaj preopterećenosti, otuđenja i anksioznosti. Biti sa prirodom ujutru će doneti neverovatan osećaj mira u vama. Provedite vreme na otvorenom, bilo u bašti, parku ili jednostavno posmatrajte izlazak sunca. Šetajte ili meditirajte napolju. Ako ne možete da izađete napolje, otvorite prozor ili izađite na balkon. To je sve što vam treba da pustite da se vaš duh uzleti i osetite osećaj povezanosti i podrške sa većim Univerzumom.

Dnevne afirmacije

Četvrto, imajte svakodnevnu praksu afirmacija. Afirmacije rade na vašem podsvesnom umu kako bi uklonile energetske blokove koje ste možda nesvesno nakupili u sebi. Ponavljanjem pozitivnih i motivacionih afirmacija rano ujutru postavljate temelj snažnog dana. Ova praksa će vam pomoći da dođete u kontakt sa svojim najintegrativnijim vrednostima i mentalnim i emocionalnim potrebama i pomoći će vam da se bavite radom u senci
takođe. Ovo će vam zauzvrat pomoći da snažno probudite svoju duhovnost.

Džapa

Poslednji ritual za buđenje vaše duhovnosti je vežbanje džape ili mantre.

Ne brinite da nećete zakasniti na posao. Sve što treba da uradite je da mu date 5 minuta svaki dan. Vidite da vibracije mantre imaju moć da resetuju vibracije i magnetno polje u vašem telu i umu na subatomskom nivou. Koristi koje ćete imati od toga biće fizičke, emocionalne i duhovne. Možete odabrati bilo koju japu koja rezonuje sa vama ili samo ponoviti „Om“ tri puta sa zatvorenim očima. Neka ovi zvuci prožmu svaki deo vas. Osećajte se kao da ste preplavljeni potencijom ovih primordijalnih vibracija i zaštićeni njima na početku svog dana.

Prethodni tekstRučak kao iz restorana: Recept za hrskavu piletinu sa čilijem
Sledeći tekstSedam stvari o sebi nikada ne smete otkriti drugima, prema hinduističkim mudracima

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime