6 neverovatnih arheoloških otkrića u Indiji

Foto: PrintScreen

Indija je neverovatno mesto, puno tajanstvenih otkrića i onih koji tek čekaju da budu otkrivena. Ovo je 6 neverovatnih arheoloških nalaza.

https://www.youtube.com/watch?v=QF3_0YDQ2jM

1. Drevni kosturi (stari 5 milenijuma)

Godine 2015. grupa indijskih arheologa pronašla je skup skeleta koji datiraju iz Indiske civilizacije od pre više od 5000 godina. Smatra se da je to jedna od najranijih civilizacija ikada. Skeleti su, čini se, ostaci tročlane porodice. Tim koji je otkrio skelete radio je na ovoj lokaciji od 2012. Veruje se da će ostaci pružiti uvid u rani ljudski život i razvoj. Zajedno sa ostacima, otkriveni su i igračke i figure, pa arheolozi veruju da ostavljanje tih objekta može da znači da je drevna indijska civilizacija verovala u reinkarnaciju.

2. Sanči Stupa – najstariji kameni budistički hram

Sanči je najstarija kamena struktura pronađena u Indiji. To je vekovima bio centar budizma u Indiji, ali hram je bio napušten. Međutim, otkrio ga je 1881. godine jedan britanski vojnik. Napravljen je po nalogu cara Ashoka Velikog oko 3. veka nove ere. Iako je hram naručio car, njegova supruga Devi zapravo je nadgledala izgradnju. Hram je i dalje najveći budistički centar u Indiji.

3. Selo blizanaca

Kodinhi je selo u Kerali, u Indiji, poznatije kao Selo blizanaca. Dobilo je ime po neobično čestom rađanju blizanaca. Od 2008. godine, u selu ima 2.000 porodica, a oko 250 blizanaca. Iako Indija ima jednu od najnižih stopa rođenih blizanaca, njihov natalitet u ovom selu je veoma velik. Naučnici nemaju objašnjenje za to. Žene koje su se odselile iz sela takođe su poznate po tome da rađaju blizance, pa lekari veruju da je ova pojava izazvana hemikalijom u vodi za piće.

4. Budistički hram Kothar

Kothar je otkriven 1982. Nalazi se u centralnoj Indiji. Ovaj budistički hram poznat je po svojoj strukturi i kupoli. Vlada Indije proglasila ga je za spomenik od nacionalnog značaja 1988. Lokacija je u međuvremenu iskopana zbog značaja za budističku religiju. Postojanje pojedinih relikvija, kao što su igračke, nakit i kovanice, nagoveštava da je ovo nekada bio važan trgovinski centar. Lokacija otkriva i slike u kamenu koje bacaju svetlo na život i običaje drevnih ljudi.

5. Jezero skeleta

Jezero u Roopkundu steklo je popularnost 1942. godine, kada je otkriveno da ima iznenađujuće veliki broj ljudskih skeleta. Samo jezero skoro je puno skeleta, kao i područje oko jezera – do 200 ljudskih ostataka. DNK iz kostiju pokazuje širok spektar porekla, od meštana tog područja do ljudi koji su došli iz udaljenih mesta.

6.Lothal

Lothal, lokacija iz „Rata zvezda“, bio je najznačajniji grad stare Indijske civilizacije. Lothal je bio lučki grad i veliki trgovinski centar u starom svetu. Grad datira iz 3700 pne. Otkriven je 1954. godine. Kuće i zgrade imale su napredni drenažni sistem i kupatila. Grad se smatra tehnološki najnaprednijim gradom drevnih vremena.

Prethodni tekstEvolucija lepote u Indiji (video)
Sledeći tekstVodafon najavio spajanje sa rivalskim Idea Celularom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime