Ako ne možete da nađete muža, na 700 godina staroj indijskoj pijaci možete ga – kupiti

Foto: pexels.com/cottonbro/

Na pijacama širom sveta mogu se naći najrazličitije namirnice i lokalni specijaliteti, ali zamislite da na pijacu odete po svog životnog partnera. To zvuči ludo, naročito u današnje vreme, ali upravo tako neke Maithili žene u Biharu biraju svoje muževe.

U pratnji porodice razgledaju ponudu, traže dokaze poput krštenica i školskih svedočanstava, a ako nađu nekoga ko im se dopada (i koga mogu da priušte), počinju da se dogovaraju o detaljima.

Al Jazeera je nedavno dokumentovala tradicionalno tržište mladoženja u Biharu, a u izveštaju se navodi da su inženjeri, lekari i državni službenici najtraženiji, a mladi su najpopularniji. Iako je miraz službeno ilegalan u Indiji i da je jedan od glavnih ciljeva tržišta mladoženja bio da se miraz eliminiše, još uvek je uobičajena praksa da mlade, podobne neženje zahtevaju znatne miraze od porodice neveste.

Cena mladoženja varira, a visina zavisi od njegovih sposobnosti, uključujući obrazovne kvalifikacije i porodično poreklo.

Iako tržište mladoženja u Biharu nije ni približno popularno kao što je bilo pre samo nekoliko decenija – uglavnom zbog praktičnijih opcija, kao što su internet aplikacije za upoznavanje – još uvek privlači hiljade neženja, od kojih neki putuju stotine kilometara u nadi da biti odabrani.

Prethodni tekstBračni par u 70-im iz Indije dobio prvo dete nakon 54 godine braka (foto)
Sledeći tekstBio je najsrećniji čovek u Indiji, sad ga pola države teroriše: „Bolje da nisam osvojio milione“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime