Ambasadorka Indije otvorila izložbu Nek Čandovog „Stenovitog vrta“

Gospođa Narinder Čohan, ambasadorka Indije u Srbiji, svečano je otvorila izložbu Nek Čandovog „Stenovitog vrta“ u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu 5. oktobra 2017.

Foto: Ambasada Indije

Izložbu je priredio Muzej naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasadu Indije, a pratilo ju je i predstavljanje monografije i projekcija kratkog filma o velikom umetniku Neku Čandu.

Foto: Ambasada Indije

Autor monografije je gđa Nina Krstić, direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti, a kratki film je priredio g.Anudž Saini, sin g. Neka Čanda.

Foto: Ambasada Indije

Srbija je uvek bila pro-indijski nastrojena, a umetnost i kultura doprineli su zbližavanju dvaju naroda. Ambasada Indije počastvovana je saradnjom sa Muzejom naivne i marginalne umetnosti u očuvanju Nek Čandovih skulptura za buduće generacije.

Foto: Ambasada Indije

Nek Čand spada među naistaknutije samouke umetnike u svetu, a njegovo izuzetno ostvarenje u vidu izgradnje „Stenovitog vrta“, kompleksa od 2.000 statua, vodopada i amfiteatara na površini od 25 jutara u gradu Čandigaru u Indiji, zaista je neprevaziđeno.

Foto: Ambasada Indije

On je popularizovao pojam „umetnost autsajdera“ u Indiji, što podrazumeva sirovu ili samouku umetnost, gde umetnik nema formalno umetničko obrazovanje stečeno u bilo kojoj instituciji, niti je na bilo koji način povezan sa svetom priznate („mejnstrim“) umetnosti. Nek Čand će uvek biti upamćen po svojoj umetničkoj genijalnosti i čudesnim ostvarenjima kojima se dive mnogi  širom sveta.

Ova izložba predstavlja  nastojanje da razvoj indijsko-srpskih odnosa postane sveobuhvatan.

Prethodni tekstPrelepa Indijka po lepoti zasenila Andželinu Džoli
Sledeći tekstOtkrivamo zašto Indijke imaju blistavu kožu i besprekoran ten

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime