Amerika priprema budžet za indijski put svile

Foto: Pixabay.com/veetrag

Indija može da odigra „suštinsku ulogu“ u američkom projektu novog puta svile i indo-tihookeanskog ekonomskog koridora, javlja indijska agencija PTI, navodeći i da će Kongres SAD raspravljati o nacrtu zakona o budžetu za 2018. godinu, koji predviđa izdvajanje novčanih sredstava u tu svrhu.

Ti projekti, kako prenosi Sputnjik, nisu novost, njih je zapravo predložila još Hilari Klinton u vreme dok je bila državna sekretarka, ali tada nije bilo ključne podrške u Južnoj i Jugoistočnoj Aziji, ali ni na Srednjem i Bliskom istoku.

Sada Stejt department radi na tome da motiviše Kongres da izdvoji finansijska sredstva za otvaranje biroa koji bi se bavio pitanjima Južne i Centralne Azije i koji bi pružao podršku razvoju projekta novog puta svile, kao i izgradnji indo-tihookeanskog ekonomskog koridora. Iz Stejt departmenta takođe javljaju da nameravaju da ubuduće značajnije podrže i jedan i drugi projekat posredstvom američke „meke sile“.

„Indija podržava američki novi put svile kao vrstu protivteže projektu ekonomskog koridora koji bi povezivao zapadnu Kinu i pakistansku luku Gvadar“, kaže za Sputnjik ekspert Centra evroazijskih studija u okviru Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova RF Andrej Volodin.

Prethodni tekstMeđunarodni dan joge u Srbiji 17. juna
Sledeći tekstSeljani u Indiji očistili reku od otpada i potpuno vratili život u nju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime