Amerika preti Indiji

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je Indiji mogućim trgovinskim konfliktom. Međutim, taj sukob je već u toku, jer politika američkog lidera duže od godinu dana provocira trgovinsku napetost između dve zemlje, piše američki časopis „Njuzvik“.
Tenzije na polju trgovine između SAD i Indije započele su 2018. godine, kada je Vašington uveo carine na čelik i aluminijum.

„Indija sa zadovoljstvom koristi mogućnost uvođenja carina na američke proizvode. To je neprihvatljivo“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru. Podsetimo — Indija je prošle nedelje uvela carine na američke proizvode, kao odgovor na sličan potez Vašingtona.

Iako je pažnja javnosti uglavnom usmerena na tenzije u odnosima između Kine i SAD, Trampova administracija takođe je uključena u trgovinske sporove sa Nju Delhijem. Sukob traje od marta 2018. godine, kada se Indija našla na listi zemalja na koje je uticala odluka predsednika SAD da uvede tarife na uvoz aluminijuma i čelika.

Kao rezultat toga, pod udarom je bio uvoz čelika iz Indije u vrednosti od 761 milion dolara, na koji je bila uvedena carina od 25 odsto, kao i uvoz aluminijuma u vrednosti od 382 miliona dolara, na koji je utvrđena carina od 10 odsto.

Osim toga, Trampova administracija je u martu ove godine donela odluku da isključi Indiju sa liste zemalja u razvoju koje podležu Zakonu o trgovini iz 1974. godine.

„Indija nije ubedila SAD da će obezbediti odgovarajući i prihvatljiv pristup svojim tržištima“, prokomentarisao je šef Bele kuće.

Promena statusa stupila je na snagu u junu. Kao rezultat toga — na određene indijske proizvode uvedene su carine, što je uticalo na izvoz hrane iz Indije u SAD u vrednosti od 5,6 milijardi dolara.

Prošlog meseca Nju Delhi je izjavio da će na čitav niz američkih poljoprivrednih proizvoda povećati carine do 70 odsto.

Kako podseća američki list — Indija je deveta na listi najvećih američkih trgovinskih partnera. Prošle godine SAD su izvezle u Indiju robu u vrednosti od 33,1 milijardu dolara, dok je Indija u SAD izvezla proizvode u vrednosti od 54,4 milijarde dolara. Na kraju, deficit trgovinskog bilansa za Vašington iznosio je 21,3 milijarde dolara.

(Sputnjik)

  • KLJUČNE REČI
  • SAD
Prethodni tekstSalata sa šargarepom i đumbirom
Sledeći tekstPileći štapići u susamu sa kari sosom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime