“Baratnatjam” ples osmočlane grupe predvođene Gitom Čandran u čast 70 godina nezavisnosti Indije

Foto: Ambasada Indije

Povodom 70 godina nezavisnosti Indije i 70-te godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, Ambasada Indije u Beogradu i Indijski savet za kulturnu saradnju ( ICCR ) predstavljaju nastup indijskog klasičnog plesa „Baratnatjam“ u izvođenju osmočlane grupe predvođene gđom Gitom Čandran.

Foto: Ambasada Indije

Detalji o njihovim nastupima po gradovima Srbije su sledeći:

22. avgusta 2017. u 20.00h: Opera i teatar Madlenianum, Zemun – Beograd

23. avugusta 2017: Šabačko pozorište, Šabac

24. avgusta 2017. u 20.00h: Kulturni centar Smederevo.

U svojim nastupima u Srbiji, renomirana plesačica indijskog klasičnog plesa Gita Čandran izvešće predstavu Baratnatjam-a  pod nazivom SATJAM ŠIVAM SUNDARAM.

Foto: Ambasada Indije

Gitina predstava inspirisana je drevnim indijskim filozofskim konceptom koji spaja Večnu Istinu – Večno Dobro – i Večnu Lepotu.

Foto: Ambasada Indije

Gradeći svoj nastup na indijskoj mitologiji i ikonografiji hinduističkih božanstava Krišne, Šive i Devi, predstava SATJAM ŠIVAM SUNDARAM preneće gledaoce u carstvo estetskog i umetničkog doživljaja.

Čuvene po svom umeću da izraze apstraktne pojmove radosti, lepote, vrednosti, stremljenja, mitova i duhovnosti, Gitine predstave su iskustva koja preobražavaju publiku kako u Indiji, tako i u inostranstvu.

Foto: Ambasada Indije

Gita Čandran je sinonim za indijski klasični ples Baratnatjam i svetski priznata umetnica, slavna ličnost i vrhunski izvođač. Baratnatjam ples je počela da uči sa svega pet godina pod tutorstvom gđe Svarne Sarasvati, izdanka dasi parampara tradicije iz Tandžavura.  Nakon toga, Gita je nastavila da izučava raznolike aspekte klasičnog plesa od brojnih istaknutih učitelja.

U svojoj misiji da ”razigra vasionu” Gita je neprestano težila da kreira nove prostore za plesače klasičnog plesa današnjice. Ona neprekidno nastoji da pomera granice klasične umetnosti kako bi doprla do nove publike, naročito one mlađeg uzrasta.

Prethodni tekstIndijci hrabro krenuli u sam epicentar zemljotresa
Sledeći tekstNovi predsednik Indije pripadnik je kaste „nedodirljivih“

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime