Novi predsednik Indije pripadnik je kaste „nedodirljivih“

Foto: By Terapanth/commons.wikimedia.org

Ram Nath Kovind, političar iz najniže hinduističke kaste kog podržava vladajuća koalicija, izabran je za novog predsednika Indije.

Kovind, kandidat vladajuće stranke Bharatiya Janata (BJP) koji je donedavno bio guverner istočne pokrajine Bihar, dobio je 65,6 posto glasova indijskih parlamentaraca i porazio Meiru Kumar, kandidatkinju opozicionog Nacionalnog kongresa.

Položiće zakletvu 25. jula. Kumar i Kovind pripadnici su iste kaste Dalita koja je najniža u hinduističkom kastinskom sistemu.

Kovind je advokat i rođen je u skromnoj seljačkoj porodici u državi Uttar Pradesh na severu Indije.

On će naslediti Pranaba Mukherjeea, političara veterana iz Kongresne stranke kom se petogodišnji mandat završava 24. jula.

Indijski zastupnici u ponedeljak su odlučivali o idućem predsjedniku, a dva glavna favorita za tu uglavnom  ceremonijalnu funkciju bili su 71-godišnji Kovind i 72-godišnja Meira Kumar, prva indijska predsednica parlamenta i bivša ministrica federacije koja je imala podršku glavne opozicione stranke, Indijskog nacionalnog kongresa.

Predsednika biraju zastupnici dva doma parlamenta i pokrajinskih skupština. Vladajući BJP u donjem domu parlamenta, takozvanoj Lok Sabhi, drži dve trećine zastupnika, a samostalno ili u koaliciji vlada u 17 od 29 indijskih država.

Kovind je drugi indijski predsednik iz zajednice Dalita nakon K.R. Narayana koji je bio na toj dužnosti od 1997. do 2002. godine. Daliti, znani i kao nedodirljivi, najnižeg su ranga u indijskom tradicionalnom društvenom sistemu utemeljenom na kastama.

Pre imenovanja Kovind je rekao da je predan poštovanju indijskog sekularnog demokratskog ustava. „Poštujem indijski ustav i nijedan politički interes ne može biti iznad pravila upisanih u ustav“, rekao je Kovind.

Prethodni tekst“Baratnatjam” ples osmočlane grupe predvođene Gitom Čandran u čast 70 godina nezavisnosti Indije
Sledeći tekstIndijac (8) među Ginisovim rekorderima – visok je već 2 metra! (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime