Bengalski tigrovi – na korak do istrebljenja

Foto: Pixabay.com/Unsplash

Bengalski tigar je najbrojnija podvrsta tigra, i druga po veličini posle sibirskog. Pripada carstvu životinja – grupi mačaka.

Mužjak bengalskog tigra dostiže dužinu od 275 do 295 cm, ali ima i primeraka koji su duži i od 305 cm. Ženke su manje i duge su između 240 i 265 cm. Težina im se kreće od 130 pa do 265 kg, može biti viših jedinki.

Osnovna boja im je crveno zlatna. Donji deo tela im je bele boje. Relativno široke crne poprečne pruge se protežu od glave pa sve do vrha repa, a i noge su im jednako tako prugaste. Zanimljivo je da su Bengalski tigrovi najbrža podvrsta tigrova koja mogu da dostignu brzinu od 90km/h.

U Indiji najveća populacija bengalskih tigrova živi u Sundarbanu, najvećoj šumi manga na svetu, ali nastanjuje i severni i srednji deo Indije.

Veličina populacije od oko 2.500 jedinki pokazuje da je bengalski tigar prilično ugrožen, ali ipak nije ni blizu tako ugrožen kao druge podvrste tigrova. Iako postoji međunarodna zabrana, trgovinu tigrovim krznom vode kriminalne organizacije i vrsta je sve bliže istrebljenju.

Prethodni tekstMaharadža i Gandijeva prijateljica
Sledeći tekstNajčudnije vrste životinja u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime