Najčudnije vrste životinja u Indiji

Foto: Mathias Appel/Wikipedia

Specifične životinje su stanovnici Indije, a BBC prenosi samo neke od njih.

Velika indijska leteća veverica

Kao što joj ime govori, Petaurista philippensis ima nabore na koži koji joj dozvoljavaju da nečujno klizi kroz krošnje drveća. Lov i uništavanje drveća u ovoj zemlji dovelo je do drastičnog smanjenja broja jedinki ove vrste. Ne treba je mešati sa indijskom vevericom.

Delfin koji živi u reci Gang

Susu, kako se popularno zove ovaj delfin, živi u jednom od najgušće naseljenih oblasti na svetu. Stručnjaci smatraju da ih je ostalo manje od 2000. Zbog života u mutnim rekama, delfin ima male, skoro beskorisne oči. Pretpostavlja se da su u stanju da osete intenzitet svetlosti i pravac odakle dopire, ali ne mogu da odrede oblike.

Veliki azijski stršljen

Indija je dom vrlo velikog stršljena, koji može da bude dug i 5cm. Veliki azijski stršljen može da proizvede otrov, toliko snažan da izgrize ljudsko tkivo. Mandarinska osa takođe živi u jugoistočnoj Aziji, ali je opasna za ljude.

Crna indijska škorpija

U proseku duga deset centimetara, crna indijska škorpija spada među najveće škorpije na svetu. Istraživanje je pokazalo da otrov ove životinje sadrži supstance koje su delotvorne u borbi protiv raka. Njena rođaka, crvena indijska škorpija, smatra se nasmrtonosnijom škorpijom na svetu, ali ona samo napada u samoodbrani.

Džinovska vodena buba

Džinovska vodena buba spada među najveće bube na svetu. Lethocerus indikus obitava u ravnici između reka Gang i Gandal. Odrasli primerci obično narastu više od osam centimetara i mogu da nanesu bolan ubod. Toliko su velike da često love kičmenjake poput ribe, vodozemce, zmije i mladunce kornjače.

Kit ajkula

Ove impresivne životinje su najveće ribe na svetu. Iako se javljaju u toplim i tropskim morima (osim Mediterana), one obitavaju blizu obala Indije, gde su sada zaštićene. Uprkos njenim ogromnim dimenzijama, kit ajkula ima manju jetru od većine ajkula.

Mačka sa rđavim pegama

Indija je dom slavnim vrstama mačaka, poput kraljevskog bengalskog tigra, azijskog lava, snežnog leoparda i leoparda. Ova neobična mačka sa rđavim pegama spada među najmanje divlje mačke na svetu. Mnogo je manja i od prosečne domaće mačke.

Garial krokodil

Ovaj krokodil specifično napada svoj plen. Ima dugu, usku vilicu punu oštrih zuba. Mužjaci koriste okrugle izrasline na vrhovima svojih njuški, kako bi proizveli zvuk koji privlači ženke i odvratili rivale. Ova životinja može da naraste do šest metara. Pre jednog veka, mogli su biti viđeni na prostoru od oko 11.000km reka tj. na većem delu severnog indijskog potkontinenta. Međutim, postali su lovina i do 1970. godine, u divljini bilo ih je manje od 200. Indijska vlada je 1975. godine pokrenula projekat za očuvanje ovog krokodila.

Crvena panda

Crvene pande nastanjuju istočne Himalaje. Male i čudne, ove životinje uznemiruju naučnike godinama, jer ne mogu da utvrde u kakvom su odnosu sa drugim vrstama. Čini se da crvene pande formiraju svoju filogenetsku familiju, uz tvorove, rakune i mustelide. Iako nemaju veze sa džinovskim pandama, crvene pande imaju lažni prst, koji je zapravo produžetak kosti zgloba. Biljojedi su i njihova ishrana sastoji se od bambusovog lišća, plus mladice bambusa kada im je sezona, te povremenog voća, retkog cveća i nekih ptica.

Prethodni tekstBengalski tigrovi – na korak do istrebljenja
Sledeći tekstPredstavljen prvi indijski električni autobus

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime