Bivši guverner Bihara najveći favorit za predsednika Indije

U Indiji su danas predsednički izbori na kojima se očekuje pobeda kandidata vladajuće koalicije Rama Nata Kovinda, pripadnika najniže kaste.

On je deo takozvanih „nedodirljivih“ (daliti).

Bivši guverner indijske države Bihar izabran je prošlog meseca za predsedničkog kandidata koalicije okupljene oko Indijske narodne partije premijera Narendre Modija, što je ocenjeno kao deo višedecenijskih nastojanja hinduističkih nacionalista da pridobiju podršku zajednice „nedodirljivih“, piše Gardijan.

Predsednika na indirektnim izborima bira više od 1.000 članova saveznog parlamenta i zakonodavnih tela svih indijskih država.

Rezultati izbora predsednika, koji u praksi ima uglavnom ceremonijalnu ulogu, očekuju se u četvrtak.

Kovind (71) ima podršku najveće partije u Indiji i očekuje se da će pobediti Meriu Kumara, bivšeg diplomatu i poslanika kojeg je kandidovala opoziciona partija Indijski nacionalni kongres i njeni saveznici.

Kumar takođe pripada najnižoj kasti dalita, što ukazuje na izborni i simbolični značaj te zajednice, navodi britanski list.

Daliti su izvan tradicionalne podele indijskog društva na četiri kaste, koje određuju svakodnevni život hindusa, od poslova koje mogu da rade do sklapanja brakova.

Oni su se smatrali „nečistim“ i proterivani su na margine društva, zbog čega su hiljadama godina živeli izopšteni u ekstremnom siromaštvu.

Programi sprovođeni proteklih 70 godina radi smanjenja njihove diskriminacije nisu dali veće rezultate.

Prethodni tekstPoslanici danas biraju predsednika Indije
Sledeći tekstTuristička atrakcija: Radi kao živa statua već 32 godine

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime