Blokčejn revolucija: Indija uvodi ogromne promene u glasački sistem

O blockchain tehnologiji u poslednje vreme se sve više govori, prvenstveno zato što ona više nije ograničena samo na bitkoin i kriptovalute već je implementirana u mnoge sektore i uključena u različite pilot-projekte širom sveta.

Njen potencijal prepoznala je i Indijska izborna komisija (Election Commission of India – EC) koja se udružila s inženjerskim fakultetom, IIT Madras, kako bi razradili projekat primene blockchain tehnologije kao oblika glasačkog sistema u cilju povećanja izlaznosti birača.

Birači koji žive daleko od svojih izbornih jedinica i dalje će moći da daju svoj glas bez izlaska na biračko mesto. Projekat je zamišljen kao dvosmerni elektronski sistem glasanja, u kontrolisanim uslovima, na prethodno registrovanim uređajima s namenskim IP internet linijama i korišćenjem ostalih biometrijskih uređaja i web-kamere.

Postupak ‘dvosmernog blockchain glasanja na daljinu’ u osnovi bi zahtevao od birača da budu prisutni na određenom mestu tokom unapred određenog vremena. Da bi to bilo moguće, potrebne su identifikacija i autorizacija birača nakon čega će se generisati personalizovan e-glasački listić koji se zapisuje na blockchainu.

Nakon svakog pojedinačnog glasanja, pokreće se pametni ugovor, a glasački listić tada bi bio šifrovan s kreiranjem blockchain hashtaga [#]. Takvu informaciju označenu hashtagom dobijaju kandidati i političke stranke.

(FIMA Plus)

Prethodni tekstIndija ima najjeftinije mobilne pakete
Sledeći tekstMurg kari

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime