Bolivud jači od Holivuda

Foto: Pixabay.com/Tumisu

Bolivud je termin nastao spajanjem imena gradova Bombaj (danas Mumbai) i Holivud, a odnosi se na indijsku filmsku industriju, koja se smatra najvećom na svetu kada je reč o broju snimljenih filmova i prodatih karata.

Bolivudski filmovi su najčešće mjuzikli, retko koji je snimljen bez ijedne numere sa igrom i pesmom. Indijska publika očekuje da za cenu ulaznice dobije potpun tretman: pesmu i igru, ljubavnu priču, komediju i neustrašivost, sve to izmešano u tročasovnoj ekstravaganci sa pauzom. Takvi filmovi zovu se još i masala filmovi, jer je „masala“ na indijskom „mešavina začina“. Filmski zapleti su obično melodramatični i često se prave po već oprobanoj formuli: nesrećni ljubavnici, korumpirani političari, blizanci razdvojeni po rođenju, negativci konspiratori, ljuti roditelji, kurtizane mekog srca, dramatični preokreti sreće i zgodnih slučajnosti.

Dok su glumci većinom odlični plesači, mali broj njih ume da peva. Zbog toga numere, snimljene prethodno u studiju, izvode preofesionalni pevači. Kompozitori filmske muzike, takozvani muzički reditelji, takođe su veoma poznata imena. Njihove pesme su često presudne za uspeh nekog filma.

Bolivud svake godine privlači hiljade i hiljade mladih ljudi iz Indije, koji se nadaju da će uspeti u filmskoj industriji. Iako je bije glas da njom vladaju brojni porodični klanovi, indijska filmska industrija vrlo je brutalna: čak ni dobre veze nisu garancija slave i bogatstva; konkurencija je ogromna i jedini koji određuje dalju sudbinu nečije filmske karijere jeste finansijski izveštaj sa bioskopskih blagajni.

U poređenju sa najuticajnijom holivudskom filmskom industrijom, Bolivud je ipak „krupniji“ igrač. Samo prošle godine u njemu je snimljeno nešto više od hiljadu filmova (739 u Holivudu), koji su u proseku koštali milion i po dolara (47,7 miliona u Holivudu), a koji su zaradili ukupno 3,6 milijardi dolara (2,6 milijardi u Holivudu). Uz to, Indijci prosečno izdvoje oko pola miliona dolara za marketinšku kampanju, a njihove američke kolege čak 27,3 miliona. Stopa rasta na godišnjem nivou u Indiji je 12,6, a u SAD 5,6 procenata. Kada se sve ovo uzme u obzir, mnogi smatraju da je samo pitanje dana kada će bolivudska produkcija zaraziti svet poput holivudske.

Prethodni tekstNeverovatna Indija u beogradskom hotelu „Hajat“ 13. decembra
Sledeći tekstKorijander – začin, ulje i lek

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime