5 genijalnih bolivudskih filmova koje treba da pogledate što pre (video)

Foto: YouTube/Red Chillies Entertainment (Printscreen)

Predivne scene, zavodljiva muzika, izvrsno ispričane priče… Rekli bismo da bolivudski filmovi poslednjih godina imaju sve to. Daleko je ova kinematografija odmaknula od onih romantičnih priča dostojnih scenarija sapunice u kojem mladić i (siromašna) devojka savladaju sve prepreke i napokon mogu da budu zajedno, a to finale filma krunišu masovnim plesom u šarenim sarijima i onim zahtevnim pokretima. Netfliks ima ogromnu kolekciju od 400 bolivudskih naslova, a s porastom zanimanja za azijski film globalno, lista se povećava.

„Indijski Holivud“ je 2022. zaradio više od 2 milijarde dolara i jedna je od najjačih filmskih industrija na svetu – i normalno je da i ovde nastaju neka od remek-dela sedme umetnosti. Ovo je pet vrhunskih indijskih filmova i isplati se pogledati ih, prenosi Miss7.

„RRR“ (2022)

„RRR“ je bolivudski blokbaster 2023. godine, a „RRR“ je skraćenica za ‘Rise Roar Revolt’ (u bukvalnom prevodu: ‘Ustanak Vrisak Otpor’). To je akcioni film koji prati dvojicu revolucionara koji se bore protiv britanske vlasti, a baziran je na stvarnim istorijskim ličnostima. Film je četiri uzastopne nedelje u maju i junu prošle godine bio na vrhu Netfliksove liste 10 najboljih neengleskih filmova, s više od 18 miliona sati gledanja na svom vrhuncu. Film koji je režirao S. S. Rajamouli, a objavljen je prošle godine 24. marta, vodi gledaoce na kroz uzbudljive scene akcije i zadivljujuće plesne sekvence.

Uključujući N.T. Rama Rao Jr. kao Komarama Bheema i Rama Charana kao Alluri Sitarama Raju, ‘RRR’ je takođe bio nagrađen Oskarom za najbolju originalnu pesmu na dodeli u martu 2023. za numeru ‘Naatu Naatu’. Ovo je bila prva pesma iz indijskog filma koja je nominovana za nagradu Američke filmske akademije. Pesma je postala popularna širom svijeta, a inspirisala je i plesne trendove na TikToku i Instagramu.

‘Beli tigar’ (2021.)

Kroz uzbudljivu priču o ustanku protiv moći, film ‘Beli tigar’ istražuje teške teme korupcije i klasne borbe. Objavljen je u januaru 2021. godine, a priča prati Balrama Halwaija, siromašnog, ali ambicioznog vozača koji se vešto probija uz socioekonomske stepenice kako bi postao uspešan preduzetnik u vrlo konkurentnom indijskom društvu. U režiji Ramina Bahranija i s Adarshom Gouravom kao Balramom, filmska adaptacija istoimenog romana nagrađenog ‘Bookerom’ 2008. godine, uspešno sažima napetost i frustraciju preživljavanja u nepoštenom sistemu.

‘Gangubai Kathiawadi’ (2022.)

Objavljen 25. februara prošle godine, film ‘Gangubai Kathiawadi’ je kriminalistički biografski film o indijskoj aktivistkinji koja je takođe bila poznata kao jedna od ‘mafijaških kraljica’ Mumbaija. Film je bio na vrhu Netfliksove liste top 10 globalnih neengleskih filmova s više od 13 miliona sati gledanja širom sveta u nedelji od 25. aprila prošle godine. Alia Bhatt, čiju su ulogu Gangubai hvalili i kritičari i gledaoci, priča priču o temama izdaje i osnaživanju žena. Rediteljka filma Sanjay Leela Bhansali bila je inspirisana knjigom Hussaina Zaidija ‘Mafia Queens of Mumbai’, koja sadrži priče o ženama koje su bile uključene u kriminalne aktivnosti u najnaseljenijem gradu Indije.

‘Svadeš: Mi, narod’ (2004.)

‘Svadeš: Mi,narod’ je dirljiv film koji istražuje teme patriotizma i samospoznaje. Film je fokusiran na Indijca koji radi u NASA-i. To je iskrena priča koja ilustruje univerzalno emocionalno putovanje samootkrivanja. Film prati Mohana Bhargava, kojeg glumi Shah Rukh Khan, koji se vraća u svoj rodni grad u potrazi za dadiljom iz detinjstva u ruralnoj Indiji. Na kraju je pronašao smisao kroz reformu sela tokom svog boravka.

‘Lagaan: Bilo jednom u Indiji’ (2001.)

Epska sportska drama iz 2001. pravi je klasik Bolivuda. Smeštena u kasni 19. vek, epska sportska drama vrti se oko malog sela koje muče visoki porezi, takozvani ‘lagaan’, koje su nametnuli britanski vladari. U režiji Ashutosha Gowarikera, protagonist priče Bhuvan, kojeg glumi Aamir Khan, izaziva britanskog oficira na partiju kriketa za opkladu. Ako on pobedi, seljani će biti oslobođeni plaćanja poreza na tri godine. Spajajući omiljeni sport u zemlji i klasične bolivudske muzičke elemente, film je nominovan za najbolji film na stranom jeziku na dodjelu Oskara 2002. godine. Uprkos tome što traje skoro četiri sata, film je hvaljen od strane kritičara širom sveta jer je osvojio publiku i držao je u napetosti od početka do kraja.

Prethodni tekstIndijska smokva: Zdravo, egzotično voće koje možete lako uzgojiti i kod kuće
Sledeći tekstKardamom: Evo u čemu će vam pomoći ovaj odličan indijski začin

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime