Kardamom: Evo u čemu će vam pomoći ovaj odličan indijski začin

Foto: unsplash.com/thematteroffood

U potrazi za novim ukusima mogli bi da se odvažite i isprobate začin kardamom, posebno ako volite indijsku kuhinju.

Ovaj limunasti začin koji spada u porodicu đumbira stiže iz Indije gde se koristi od davnina i osnovni je deo njihove tradicionalne kuhinje. Meša se s curryijem, čajem pa čak i mesom jer dobro odgovara uz slana i slatka jela. Koristiti se i u ayurvedskoj medicini i kao miris koji opušta i pomaže u rešavanju tegoba.

Kardamom raste u obliku debelog korijena koji može narasti do tri metra visine te ima prostrane izdanke koji mogu doseći do 60 centimetara. Plod sadrži do 18 sjemenki koje u sebi sadrže eterično ulje i škrob. Upravo sjemenke se koriste za izradu praha crvenkaste ili sive boje koji se koristi kao začin.

Sastav i lekovitost kardamoma

Kardamom je lekovit i vrlo dobar za ljudsko zdravlje. Sadrži brojne fitonutrijente te posebno mnogo mangana koji je zaslužan za izgradnju čvrstih kostiju i vezivnog tkiva. Mangan je inače nužan za pravilan rad mozga i nervnog sistema te metabolizam ugljenih hidrata i masnoća. Kardamom sadrži zaista visok nivo mangana, toliko da se u jednoj kašici ovog začina nalazi 80% dnevne preporučene doze mangana.

Osim mangana, kardamom sadrži vitamine C, B6 kao i tiamin, riboflavin i niacin. Bogat je kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, fosforom i cinkom. U sastavu kardamoma su i esencijalna ulja s antioksidacionim svojstvima.

Upravo zbog ovakvog bogatog sastava su dobrobiti kardamoma velike i s razlogom se koristi kao jedan od pet glavnih ayurvedskih začina uz korijandar, đumbir, kumin i koromač.

U čemu pomaže kardamom?

Ukus kardamoma će vas oduševiti bez obzira na to odlučite li da ga koristite u slanim ili slatkim jelima. Ali, osim zanimljivog okusa, kardamom je poseban zbog svih dobrobiti za ljudski organizam, a ovo su samo neke od njih.

1. Snižava krvni tlak i šećer

Smatra se da je kardamom dobar za osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska. Razlog za to je nivo antioksidansa koji su povezani upravo sa spuštanjem krvnog pritiska. Uticaj na to ima i diuretsko svojstvo kardamoma koje podstiče uriniranje i tako izbacivanje vode iz celog tela, tako spuštajući pritisak, ali i nivo šećera u krvi, prenosi N1.info.hr.

2. Protiv raka

Sastojci u kardamomu mogu pomoći u borbi protiv raka. Istraživanja pokazuju da konzumiranje ovog začina može smanjiti rizik od nastanka i širenja raka.

3. Smanjuje upale

Kardamom je bogat sastojcima koji smanjuju upale u telu. Za ovo su ponovo zaslužni antioksidansi koji štite ćelije od oštećenja i usporavaju i smanjuju upalu. Ima i antibakterijska svojstva i služi za lečenje infekcija. Pokazalo se da je esencijalno ulje kardamoma uspešno u borbi protiv bakterije salmonele i E. coli.

4. Olakšava probavne probleme

Kao i mnogi začini, kardamom leči probleme s probavom. Smatra se da može smanjiti nelagodnost u crevima, osećaj mučnine i smanjiti povraćanje. Bol u stomaku može se smanjiti ovim začinom, a neka istraživanja pokazuju da leči i čir na želucu jer je uspešan u borbi protiv bakterije Helicobacter pylori.

5. Osvežava dah i pomaže kod karijesa

U nekim kulturama se kardamom za usta koristi od davnina, a služi za rešavanje lošeg zadaha i problema s karijesom. Kod nekih naroda deo je običaja da se nakon jela usta ispiraju kardamomom, a ovaj začin se koristi čak i u nekim žvakaćim gumama. Kardamom je uspešan u borbi protiv baterija koje se nakupljaju u ustima, u pljuvački i na zubima.

6. Poboljšava zdravlje pluća

Sastojci koji se nalaze u kardamomu mogu poboljšati dotok kiseonika u pluća i tako poboljšati disanje. Iz tog razloga s ovaj začin često koristi u aromaterapiji, posebno za vreme vežbanja kada je poželjno da se udiše više kiseonika. Kiseonik je vrlo važan sastojak koji je neophodan za pravilan rad svih ćelija i organa u našem telu, uključujući srce i mozak.

Prethodni tekst5 genijalnih bolivudskih filmova koje treba da pogledate što pre (video)
Sledeći tekstZaštite se dobro tokom leta: 5 prirodnih krema za sunčanje za vašu kožu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime