Zaštite se dobro tokom leta: 5 prirodnih krema za sunčanje za vašu kožu

Foto: unsplash.com/imharsh081

Korišćenje kreme za sunčanje je ključno za zaštitu vaše kože od štetnih efekata sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka.

Evo pet prirodnih alternativa konvencionalnim kremama za sunčanje koje mogu pružiti određenu zaštitu od sunca:

Cink oksid: Cink oksid je prirodni mineral koji pruža zaštitu širokog spektra i od UVA i od UVB zraka. Potražite proizvode za zaštitu od sunca koji sadrže ne-nano cink oksid, što znači da čestice nisu dovoljno male da se apsorbuju u kožu.

Formira fizičku barijeru na površini kože, reflektujući i rasipajući sunčeve zrake.

Titanijum dioksid: Kao i cink oksid, titanijum dioksid je prirodni mineralni sastojak za zaštitu od sunca koji pruža zaštitu širokog spektra. Deluje tako što reflektuje i rasipa UV zrake. Potražite kreme za sunčanje koje koriste ne-nano titanijum dioksid za sigurniju zaštitu.

Ulje semena crvene maline: Ulje semena crvene maline ima prirodni SPF (faktor zaštite od sunca) od oko 25-50. Sadrži antioksidante i utvrđeno je da pruža određenu zaštitu od UVA i UVB zraka. Međutim, važno je napomenuti da je njen SPF niži u poređenju sa tradicionalnim kremama za sunčanje, pa ga treba koristiti kao dodatnu meru ili u kombinaciji sa drugim oblicima zaštite od sunca, prenosi Times of India.

Ulje semena šargarepe: Ulje semena šargarepe sadrži prirodne antioksidante i ima prirodni SPF od oko 30. Pruža određenu zaštitu od sunčevih zraka i može se koristiti kao dodatna mera zajedno sa drugim metodama zaštite od sunca.

Kokosovo ulje: Kokosovo ulje ima prirodni SPF od oko 4-6 i nudi određenu zaštitu od UV zraka. Iako nije zamena za odgovarajuću kremu za sunčanje, može se koristiti kao prirodni hidratant sa nekim dodatnim prednostima zaštite od sunca. Međutim, imajte na umu da je njegov SPF relativno nizak, pa ga treba kombinovati sa drugim merama zaštite od sunca za adekvatnu zaštitu.

Važno je napomenuti da ove prirodne alternative možda neće pružiti isti nivo zaštite od sunca kao komercijalne kreme za sunčanje sa višim SPF ocenama. Kada koristite prirodne kreme za sunčanje, preporučljivo je da ih obilno nanosite i često ponovo nanosite, posebno nakon plivanja ili znojenja. Pored toga, tražite senku, nosite zaštitnu odeću i ograničite izlaganje suncu tokom špica da biste dodatno zaštitili svoju kožu od sunčevih zraka.

Prethodni tekstKardamom: Evo u čemu će vam pomoći ovaj odličan indijski začin
Sledeći tekstSaveti za održavanje hladnoće u kući tokom vrelih letnjih dana

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime