Kardamom se često koristi u slatkim i slanim jelima i pićima širom sveta, a popularan je zbog svoje prepoznatljive arome i ukusa.
Ovaj sastojak nalazimo i u nekim mešavinama začina, uključujući garam masalu i curry prah, a često se koristi i kao sastojak poslastica, kolača, pudinga i keksa, posebno u istočnjačkoj kuhinji.
Naučnici s Texas A&M AgriLife instituta za unapređenje zdravlja kroz poljoprivredu otkrili su da bi vam ovaj popularni začin u indijskoj kuhinji mogao pomoći da postignete svoje ciljeve mršavljenja.
Kardamom može da podstakne gubitak masnoće i smanji upalu.
Istraživači su analizirali efekte ovog začina i otkrili da pomaže u sagorevanju više energije i gubitku masnoće.
Ova otkrića sugerišu da bi dodavanje kardamoma jelima moglo da pomogne onima koji pate od gojaznosti.
Objavljeno u International Journal of Molecular Sciences, istraživanje takođe navodi da bi začin mogao da pomogne u smanjenju upale niskog stepena koja može dovesti do hroničnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, bolesti srca i artritisa.
Dr. Cisneros-Zevallos procenio je da bi odrasle osobe težine oko 60 kg trebalo da pojedu najmanje 77 mg kardamoma kako bi iskoristile prednosti, što je jednako otprilike 8-10 mahuna dnevno.
“Naš tim je otkrio neverovatnu priliku za korišćenje kardamoma kao pojačivača celokupnog zdravlja. Semenke kardamoma, s ovom novom funkcijom, mogu se koristiti u raznim sektorima, uključujući sport, funkcionalnu hranu i dodatke ishrani za promovidanje proizvodnje zdravije hrane,” ističe Dr. Cisneros-Zevallos, a prenosi Novi list.