Ovaj popularni začin koji se koristi u indijskoj kuhinji stvarno sagoreva masnoće

Foto: pixabay.com/ludmila_ph

Kardamom se često koristi u slatkim i slanim jelima i pićima širom sveta, a popularan je zbog svoje prepoznatljive arome i ukusa.

Ovaj sastojak nalazimo i u nekim mešavinama začina, uključujući garam masalu i curry prah, a često se koristi i kao sastojak poslastica, kolača, pudinga i keksa, posebno u istočnjačkoj kuhinji.

Naučnici s Texas A&M AgriLife instituta za unapređenje zdravlja kroz poljoprivredu otkrili su da bi vam ovaj popularni začin u indijskoj kuhinji mogao pomoći da postignete svoje ciljeve mršavljenja.

Kardamom može da podstakne gubitak masnoće i smanji upalu.

Istraživači su analizirali efekte ovog začina i otkrili da pomaže u sagorevanju više energije i gubitku masnoće.

Ova otkrića sugerišu da bi dodavanje kardamoma jelima moglo da pomogne onima koji pate od gojaznosti.

Objavljeno u International Journal of Molecular Sciences, istraživanje takođe navodi da bi začin mogao da pomogne u smanjenju upale niskog stepena koja može dovesti do hroničnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, bolesti srca i artritisa.

Dr. Cisneros-Zevallos procenio je da bi odrasle osobe težine oko 60 kg trebalo da pojedu najmanje 77 mg kardamoma kako bi iskoristile prednosti, što je jednako otprilike 8-10 mahuna dnevno.

“Naš tim je otkrio neverovatnu priliku za korišćenje kardamoma kao pojačivača celokupnog zdravlja. Semenke kardamoma, s ovom novom funkcijom, mogu se koristiti u raznim sektorima, uključujući sport, funkcionalnu hranu i dodatke ishrani za promovidanje proizvodnje zdravije hrane,” ističe Dr. Cisneros-Zevallos, a prenosi Novi list.

Prethodni tekstIndijska tinejdžerka s ‘najdužom kosom na svetu’ neprepoznatljiva je nakon šišanja (foto)
Sledeći tekstEvo šta će se dogoditi ako svako jutro popijete čašu vode sa đumbirom i kurkumom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime