Korijander – začin, ulje i lek

0
176
Foto: PDPics/Pixabay.com

Korijander (dhania, lat. Coriandrum sativum) je jednogodišnja biljka koja raste u južnoj Evropi, severnoj Africi i jugozapadnoj Aziji, a nezaobilazan je sastojak bogate indijske kuhinje.

Upotreba

U kulinarstvu, naročito u indijskoj kuhinji, upotrebljava se seme, ali i listovi ove biljke, koji se pripremaju kao zelje. Sveži listovi imaju snažnu aromu mošusa i limuna. Prilično su gorki i koriste se za garniranje jela i kao dodatak sosovima, salatama i siru.

Sveže mleveni plodovi korijandera čest su dodatak pecivu, jelima od kupusa, mahunarki i tikvi.

Zreli osušeni plodovi sjajan su začin i daju svim jelima posebnu aromu. Upotrebljavaju se u pripremi mnogih jela, posebno pečenih, ribljih, živinskih i sl, supa, variva, a nezaobilazan su sastojak i karija u prahu i začina za medenjake.

Zajedno s kuminom, korijander daje začinski prah dhania-jeera (dhania-đira), čestu mešavinu začina u indijskoj kuhinji.

Korijander se koristi i kao dodatak pivu, likerima, kompotima, marinadama i kolačima.

Poznat je i čaj od korijandera – on ima antibakterijsko i antiupalno dejstvo.

Ulje korijandera upotrebljava se u kozmetici – u proizvodnji parfema, kao i u aromaterapiji.

Lekovita svojstva korijandera:

  • poboljšava apetit
  • poboljšava probavu
  • pospešuje izmokravanje
  • ublažava grčeve
  • smiruje želudac
  • pospešuje mršavljenje

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime