Bolja saradnja Indije i Srbije

Foto: twitter.com/VibrantGujarat

Na kraju posete Indiji, tokom koje se sastao s indijskim premijerom Narendrom Modijem, predsednik Vlade Srbije učestvovao je na najvećem biznis samitu u tom delu Azije i susreo se s vodećim indijskim privrednicima.

Među njima je bio i prvi čovek najvećeg indijskog proizvođača traktora i automobila. Njegov dolazak u Srbiju očekuje se do kraja godine, kao i dogovor o zajedničkoj proizvodnji.

Simboličnim udarcem u gong, otvarajući Mumbajsku berzu, desetu na svetu, gde se najbrže trguje akcijama, premijer Vučić izjavio je da to veoma značajno za Srbiju i da je još jedan korak u saradnji dve zemlje.

„Biti ovde i otvoriti Berzu Bi-Es-I je velika čast, ne samo za mene već za Srbiju, jer proširujemo bliske veze između dve zemlje – Indije i Srbije. Mislim da ćemo, zahvaljujući našim tradiconalnim vezama iz prošlosti, moći da imamo bolju saradnju u budućnosti. Ne mislim samo na političke veze između Indije i Srbije već i na jače ekonomske veze“, kaže premijer.

Dodaje da je o tome imao važne i dobre razgovore sa premijerom Modijem.

„Zahvaljući njegovoj velikoj energiji, idejama i posvećenosti radu, Indija je otvorila vrata celom svetu. Mi ćemo te mogućnosti iskoristiti da bismo unapredili trgovinsku razmenu, koristeći iskustva Indije. Poslovni ljudi iz Indije uvek su dobrodošli u Srbiju sa svojim investicijama. Tradicionalni i moderni pristup i kombinacija ta dva je nešto čega ću se uvek sećati. Ova berza je veoma značajna i zahvaljujem na svemu što ste mi ovde pokazali“, istakao je premijer.

A jedan od najuticajnijih i najvećih privrednika u Indiji je čovek čiji su proizvodi poznati u Srbiji jer njegove Mahindra traktore voze mnogi naši poljoprivrednici. Tokom sastanka sa predsednikom Mahindre koja je najveći proizvođač traktora na svetu, ali poznata i kao proizvođač automobila, premijer je izneo konkretne predloge za nove, zajedničke poslove.

„Tu su ideje od električnih skutera, jače proizvodnje traktora, automobila. Mislim i da je Mahindra bio zadovoljan i iznenađen načinom na koji smo razgovarali. Rekao sam mu, koje god uslove da mu neko ponudi, da ćemo mi ponuditi bolje uslove, na šta je on rekao da nikad ništa konkretnije i pametnije nije čuo. Kažem, dođite kod nas, ponesite papirče, šta god vam ponudi bilo koja druga zemlja, kod nas ćete da dobijete bolje. Mislim da poštenije ne može da bude“, smatra Vučić.

I na sastanku sa predstavnicima najvećih indijskih, ali i multinacionalnih kompanija, premijer je naveo da Srbija ima brojne potencijale za saradnju ali i prednosti. Upravo reč saradnja je bila ključna tokom celokupne zvanične posete Indiji.

„Mi treba da budemo „hab“ koji će da privlači sve sa istoka i sa zapada u našu zemlju, mislim da to možemo da uradimo. Njih su i mogućnosti izvoza na više različitih tržišta širom sveta privukle, veoma su zainteresovani. Zainteresovani su i zbog toga što smo na evropskom putu ali i što imamo dobre odnose da Rusijom, sa Turskom i mnogim drugim zemljama, tako da ćemo mi tu našu poziciju zbog koje smo neretko kritikovani i u sopstvenoj zemlji čuvati po svaku cenu, jer nam ona donosi prednost u odnosu na razne druge zemlje. Zato sam siguran da ćemo brže napredovati“, smatra premijer.

Za četiri dana otvorena su mnoga vrata za saradnju dve zemlje, a na privrednicima i političarima je sada da ta otvorena vrata iskoriste jer potencijala ima.

(RTS)

Prethodni tekstSeminar o farmaceutskoj industriji i proizvodnji medicinskih sredstava
Sledeći tekst„Indijci se u Srbiji mogu osećati kao kod kuće…“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime