BRIKS: UN ima centralnu ulogu u multipolarnom svetu

Foto: pmindia.gov.in, The Prime Minister, Shri Narendra Modi in the BRICS Leaders’ family photograph at the BRICS Summit venue, in Goa on October 16, 2016.

Zemlje Briksa ponovile su danas u deklaraciji usvojenoj na samitu u Indiji stav o centralnoj ulozi Ujednijenih nacija u multipolarnom svetu, prenose agencije.

„Međunarodni napori u suočavanja sa izazovima, uspostavljanju održivog mira i prelasku na pravedniji, ravnopravniji i demokratski multipolarni međunarodni poredak, zahtevaju obuhvatan i odlučan pristup zasnovan na duhu solidarnosti, uzajamnog poverenja, saradnje i posvećenosti međunarodnom pravu“, navodi se u deklaraciji zemalja BRIKS-a.

Ujedinjene nacije u tome imaju centralnu ulogu kao univerzalna, multilareralna organizacija kojoj je poveren mandat održavanja međunarodnog mira i bezbednosti, unapređivanja globalnog razvoja i jačanja ljudskih prava, navode članice BRIKS-a u dokumentu.

Zemlje BRIKS-a, kako se ističe u deklaraciji, „reafirmišu posvećenost da doprinesu očuvanju fer i ravnopravnog međunarodnog poretka zasnovanog na ciljevima i principima Povelje UN“ i odlučno odbacuju stalne pokušaje da se pogrešno predstave rezultati Drugog svetskog rata.

Lideri zemalja BRIKS-a napravili su juče, prvog dana dvodnevnog samita u Goi, grupnu fotografiju u bandiju – gornjem delu indijske nacionalne odeće.

Predsednik Rusije Vladimir Putin bio je u plavom prsluku, kineski predsednik Si Đinping u crvenom, a predsednik Južnoafričke Republike Džejkob Zuma u tamno-zelenom.

Predsednik Brazila Mišel Temer obukao je prsluk u boji maline, preneo je Sputnjik.

Svi lideri, osim domaćina, indijskog premijera Narendre Modija, izabrali su crne pantalone.

Modi je ispod prsluka obukao tradicionalni indijski „kurta padžama“ od bele pamučne tkanine.

(Tanjug)

Prethodni tekstLideri BRIKS-a o pretnji terorizma po globalnu ekonomiju
Sledeći tekstGandiju u čast

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime