Gandiju u čast

Foto: Ambasada Indije

Ambasada Indije u Beogradu, u saradnji sa kancelarijom Ujedinjenih nacija (UN) u Beogradu i predstavnicima vlasti Grada Beograda obeležila 15. oktobra godišnjicu rođenja Mahatme Gandija, koja se slavi širom sveta kao Svetski dan nenasilja, polaganjem venaca na spomenik Gandiju na Savskom keju.

Državni ministar Indije Jitendra Sing, koji boravi u višednevnoj poseti Srbiji, istakao je da je kod Gandija bil posebna činjenica da je imao kapaciteta i mudrosti da napreduje svakoga dana. Sing je istakao i da je Gandi shvatio da kada si iskren prema samom sebi možeš da postigneš što drugi ne mogu, kao i da danas nema osobe u svetu koja bi mogla da se poistoveti sa njim.

Predstavnica UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano istakla je da je Indija iskoristila ovaj dan, koji se obeležava kao dan rođenja Gandija i Međunarodni danm nenasilja, da potpiše Pariski sporazum.

Foto: Ambasada Indije
Foto: Ambasada Indije

To je najvažniji sporazum koji možda danas imamo i Indija je pokazala spremnost da sarađuje sa partnerima i prijvati da smanji emisije gasova staklene bašte i tako bude odgovorna prema prirodi i čovečanstvu, rekla je Solorano.

Prema njenim rečima, danas više nego ikada treba primeniti mudre Gandijeve misli o nenasilju. Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović podsetio je da je Gandi obeležio 20. vek borbom za slobodu i nezavisnost tako što je pokazao da se do cilja može doći nenasilno, snagom strpljenja i ljubavi. Predanost miru i slobodi krasi i naš narod zahvalan sam posvećenosti Ambasade Indija jačanju veza naša dva naroda, rekao je Mladenović.

Ambasadorka Indije Narinder Čohan zahvalila je Srbiji što je pomogla Indiji da u UN bude usvojena rezolucija kojom se dan rođenja Gandija proglašava Svetskim danom nenasilja.

Zahvalni smo Vladi Srbije i vlastima Beograda što su jednu od važnih novobeogradskih ulica nazvali u čast Gandija i postavili njegovu bistu, rekla je Čohan.

Predsednica novoosnovane parlamentarne grupe prijateljstva Srbije i Indija gospođa Ivana Stojiljković takođe je prisustvovala svečanosti.

(„Danas“)

Prethodni tekstBRIKS: UN ima centralnu ulogu u multipolarnom svetu
Sledeći tekstU Indiji predstavljen prvi potpuno samostalno razvijeni motocikl

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime