BRIKS – uticajni glas na globalnoj sceni

Foto: twitter.com/PMOIndia

Pozivajući se na sve svoje prethodne izjave, lideri BRIKS-a istakli su značaj daljeg jačanja solidarnosti i saradnje na osnovu zajedničkih interesa i ključnih prioriteta u jačanju strateškog partnerstva, u duhu solidarnosti, jednakosti, uzajamnog razumevanja i uzajamne saradnje. Složili su se da novonastali izazovi za globalni mir i bezbednost – zahtevaju razvoj i dalje unapređenje njihovih zajedničkih napora.

Složili su se da zemlje BRIKS-a predstavljaju uticajni glas na globalnoj sceni kroz opipljivu saradnju koja donosi direktne koristi i njima samima. U vezi s tim članice BRIKS-a sa zadovoljstvom operacionalizuju Novu razvojnu banku (NDB) i Sporazum o kontingentu rezervi (RAK), koji u velikoj meri doprinosi globalnoj ekonomiji i jačanju međunarodnih finansija. Pozdravili su izveštaj predsednika NDB o radu Banke u prvoj godini svog poslovanja. Zadovoljstvo je obratiti pažnju na napredak u operacionalizaciji Regionalnog centra Afrike (ARC) u NDB koji ima punu podršku članica BRIKS-a. Lideri se raduju razvoju nove inicijative BRIKS-a u širem spektru oblasti u godinama koje dolaze.

Zahvalni su zbog odobrenja prvog seta kredita Nove razvojne banke (NDB), posebno za projekte obnovljivih izvora energije u zemljama BRIKS-a. Operacionalizacija Sporazuma o kontingentu rezervi ojačala je globalnu finansijsku sigurnosnu mrežu.

Da bi proširili svoje razumevanje i angažovanje, lideri BRIKS-a održaće sastanak sa liderima BIMSTEC zemalja (Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation) – Bangladeš, Butan, Indija, Mijanmar, Nepal, Šri Lanka i Tajland. Sastanak će biti prilika da se obnovi prijateljstvo sa BIMSTEC zemljama, kao i da se prošire trgovinske i ekonomske veze i investiciona saradnja između zemalja BRIKS-a i BIMSTEC zemalja, uz zajedničke ciljeve mira, razvoja, demokratije i prosperiteta.

Prethodni tekstPutin i Modi potpisali niz vojnih i energetskih sporazuma
Sledeći tekst10 solarnih zona po celoj Indiji do 2021.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime