Putin i Modi potpisali niz vojnih i energetskih sporazuma

Foto: twitter.com/PMOIndia

Ruski predsednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi potpisali su danas niz sporazuma u oblasti energetike i odbrane vrednih više milijardi dolara, posle razgovora usmerenih na osnaživanje veza između dva tradicionalna saveznika, javlja AFP.

Modi je pozdravio Putina kao „starog prijatelja“, nakon što su se sastali u indijskoj državi Goa, gde se danas održava samit zemalja članica BRIKS-a.

„Vaše liderstvo je učinilo naše strateško partnerstvo stabilnim i značajnim“, rekao je indijski premijer ruskom predsedniku, nakon potpisivanja 20 sporazuma između dve zemlje.

Modi je naveo da sporazumi o zajedničkoj proizvodnji lakih vojnih helikoptera, izgradnji fregata i drugim oblastima saradnje „postavljaju temelje za dublje vojne i ekonomske veze u narednim godinama“.

Putin je istakao da dve zemlje nameravaju da prošire bilateralnu saradnju ne samo na polju energetike, već i u širokom nizu oblasti.

Putin i Modi su, takođe, potpisali prvi sporazum u skladu s kojim će Indija od Rusije kupiti moderan sistem odbrane koji može da obori veći broj pristižućih raketa, mada nisu poznati detalji o roku isporuke.

Indija, jedan od najvećih uvoznika u svetu kad je reč o odbrambenim sistema, modernizuje svoju vojsku kako bi zaštitila svoje granice od dugogodišnjeg protivnika Pakistana i sve snažnije Kine.

Pri tom se Indija do sada, što se tiče kupovine takvih sistema, sve više okretala Sjedinjenim Američkim Državama, a u poslednje vreme i Francuskoj, a ne Rusiji, primećuje francuska agencija.

Putin je potpisao sporazume sa Indijom u trenutku kada nastoji da obnovi rusku ekonomiju pogođenu recesijom, posle naglog pada cena nafte i zapadnih sankcija zbog ukrajinske krize.

Indija i Rusija imaju tradicionale snažne odnose još iz 1950-ih, posle Staljinove smrti, ali je bilateralna trgovina opala na nivo ispod 10 milijardi dolara od 2014, pošto Modi neguje bliže dilomatske i ekonomske veze sa Vašingtonom, dok se Rusija okreće Pakistanu i Kini, zaključuje AFP.

(Tanjug)

Prethodni tekstDobri odnosi Srbije i Indije
Sledeći tekstBRIKS – uticajni glas na globalnoj sceni

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime