U čast Guru Nanaka: Najinteresantnije činjenice o osnivaču sikizma

Foto: Wikipedia/Raya Ravi Varma

Indija je poznata po jedinstvu i raznolikosti. Indija je oduvek bila zemlja u kojoj različite religije i kulture prednjače zajedno. Različite kulturne arhitekture mogu se videti širom zemlje, koje prikazuju bogato kulturno nasleđe zemlje.

Pošto mnoge religije ovde žive, Indija takođe ima bogatu religijsku pozadinu. Jedna od religija Indije je Sikizam, koja je peta po veličini religija na svetu.

Prvi guru Sikizma, Guru Nanak, ima veoma važnu ulogu u religiji, jer je bio osnivač „Sikizma“.

Guru Nanak je uvek propovedao poruku „jednakosti za sve“, bez obzira na njihovu religiju, kastu ili pol. Njegov rođendan proslavlja se svake godine na dan punog meseca, prema hindu lunarnom kalendaru.

Evo nekoliko interesantnih istorijskih činjenica o Guru Nanaku.

  • Guru Nanak Dev Ji, sin Kalu Mehte Ji i Mate Tripte Ji, rođen je 1469. A.D. u Talvandi, Nankana Sahib (sada Pakistan). Imao je jednu stariju sestru – Bebe Nanaki.
  • Čak i tokom detinjstva, Guru Nanak uživao je da provodi vreme u društvu svetih ljudi i vodio je duge razgovore o prirodi Boga.
  • Kada je napunio sedam godina, njegov otac upisao ga je u seosku školu. Kao dete Guru Nanak je oduševio svog učitelja opisujući implicitnu simboliku prvog slova abecede. Na perzijskom ili arapskom jeziku to je direktni udar, sličan matematičkoj verziji. On je to opisao kao označavanje jedinstva ili jedinstva Boga.
  • Kada je Guru Nanak imao 12 godina, njegov otac mu je dao dvadeset rupija i zamolio ga da napravi posao, očigledno da bi ga naučio trgovinu. Ali Guru Nanak je od tog novca kupio hranu i podelio je siromašnima. Kada ga je njegov otac pitao šta se dogodilo s poslovanjem? Rekao je da je uradio „pravi posao“.
  • Dokumentovano je da je Guru Nanak putovao preko Indije i Bliskog istoka kako bi širio svoju poruku zajedno sa svojim pratiocima Bala i Mardana. U Meki, Guru Nanak je pronađen kako spava sa nogama ka Kaaba džamiji. Kazi Rukan-ud-din, koji je to posmatrao, ljutito je prigovorio. Guru Nanak je odgovorio da nije moguće okrenuti noge u pravcu koji nije imao Boga ili Božiju kuću. Kazi je kasnije shvatio značenje onoga što je Guru govorio – „Bog je svuda“.
  • Prema legendi, Bai Mardana je Guru Nanaka tri puta poslao ka Šah Vali Kandari, kako bi mu dao malo vode da ugasi svoju žeđ. Vali Kandari je odbio njegov zahtev i bio je nepristojan prema njemu. Guru Nanak, kako bi ugušio Mardanovu žeđ, preuzeo je ime Boga i ostavio u stranu veliki kamen koji se nalazio u blizini, a odjednom je čista voda proizašla iz fontane i počela da teče beskrajno. Bai Mardana ugasio je žeđ i bio je zahvalan Guruu. S druge strane, iscrpljena je fontana Šah Vali Kandarija. Kada je video ovo, Vali je u svom besu bacio deo planine prema Guruu sa vrha brda. Guru je zaustavio bačenu stenu rukom.
  • Guru Nanak je postavio temelje „Sikizma“ u 15. veku. Učenja Guru Nanaka mogu se naći u Sikovom pismu, kao ogromna kolekcija otkrovnih stihova zabeleženih u Gurmukiju. Njegova učenja su shvaćena na tri načina: Vand Čakna – Razmena sa drugima, pomažući onima kojima je pomoć potrebna; Kirat Karna: Zaraditi bez eksploatacije ili prevare; Naam Japna: Pevajući Sveto Ime i na taj način obožavati Boga u svako doba (neprestana predanost Bogu).
  • Siki slave Guru Nanaka sa puno revnosti širom sveta. Međutim, najpoštovaniji je u Indiji i Pakistanu.
Prethodni tekstEkonomske veze Srbije i Indije jačaće nezavisno od EU
Sledeći tekstNaša poznata glumica odlazi u Indiju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime