Proslava rođendana Guru Nanaka

By Unknown - http://www.drishtikone.com/files/images/Guru%20Nanak1.jpg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org

Rođenje Guru Nanaka slavi se širom sveta kao Guru Nanak, dan punog meseca u mesecu Kataka (oktobar-novembar). Ove godine pada 12. novembra.

Guru Nanak je putovao i širio učenje – sikizam – među ljudima. Uspostavio je jedinstvenu duhovnu, društvenu i političku platformu zasnovanu na jednakosti, bratskoj ljubavi, dobroti i vrlini.

Reči Guru Nanaka pretvorene su u 974 pesničkih himni koje čine sveti tekst sikizma, Guru Granth Sahib, a neke od glavnih molbi su Japji Sahib, Asa di Var i Sidh-Ghost. Deo je religijskog verovanja sika da je duh božanske i verske vlasti Guru Nanaka podstakao duh svakog od devet kasnijih gurua kada je prešao na njih.

Povodom ove proslave, u Indiji će biti puštene specijalne poštarinske marke, a poseban voz proći će kroz sva mesta povezana sa životom Gurua, navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar kulture Mahesh Sharma rekao je: „Godišnja proslava će se održati ne samo u Indiji, već i širom sveta u pripremi za 550. rođendan Guru Nanaka u novembru. Nacionalni seminar o životu Gurua održaće se u Delhiju i prenositi putem nacionalnih kanala. Svečana proslava će se održati u Sultanpur Lodhi.“

Prethodni tekstUšli smo u „vek Azije“ i povratka nema
Sledeći tekstEkonomske veze Srbije i Indije jačaće nezavisno od EU

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime