Da li je moguća trudnoća u osmoj deceniji života? (video)

Indijka Mangajama, posle 57 godina braka sa farmerom Sitaramom Radžarao (80) i nakon veštačke oplodnje, carskim rezom je u 74. godini rodila dve zdrave devojčice.
Uprkos tome što je ušla u menopauzu pre 25 godina, ona je žarko želela da rodi dete. Na trudnoću se opredelila kada je njena komšinica zatrudnela u 55. godini.

Bračni par se obratio klinici u gradu Guntur, koja je odobrila i sprovela in vitro oplodnju, jer Mangajama nije imala druge zdravstvene probleme.

Lekari ističu da je glavni razlog uspeha trudnoće — izuzetno zdravlje Mangajame.

U međuvremenu, trudnoća i porođaj u 74. godini pokrenuli su raspravu u naučnim krugovima. Od etičkih aspekata, zbog mogućnosti starog bračnog para da brinu o deci, do medicinskih pitanja — da li je trudnoća u tim godinama uopšte i moguća.

Granica rađanja se stalno pomera…

Majčinska ljubav pokreće svet

Profesor Duško Stanojević za Sputnjik ističe da je od svih osećanja najjača majčinska ljubav i da u ovom slučaju ne vidi ništa sporno.

„Majčinska ljubav je osećanje koje održava svet. Ovo je samo dokaz da je nauka otišla dalje i da je omogućila i ženama koje iz ko zna kojih razloga nisu mogle da ostanu u drugom stanju da dožive majčinsku ljubav. Koliko će one imati godina u tom momentu, potpuno je nevažno“, tvrdi Stanojević.

Stanojević objašnjava da je nauka napredovala i da je tendencija da prosečna starost čoveka bude između 90 i 110 godina, pa se samim tim pomerila i granica rađanja.

„I ne treba da se čudimo što nauka sada omogućava ženama da dožive majčinsku ljubav u bilo kojim godinama života. Svako ima pravo da upravlja svojom sudbinom. Naravno da je to sa medicinskog stanovišta riskantan potez, jer je trudnoća u tim godinama veoma rizična za trudnicu. Ali i u mlađim godinama trudnoća može biti rizična za majke koje rizikuju samo da bi dobile dete“, objašnjava Stanojević.

Žene danas mogu da dožive majčinsku ljubav u bilo kojim godinama života.
Stanojević kaže da je sa medicinske tačke gledišta trudnoća u 74. godini sasvim moguća.

„Najverovatnije nije ni upotrebljena njena jajna ćelija. Važno je da žena ima matericu i da se materica može pripremiti hormonima za trudnoću. Sa naučne tačke gledišta — to je moguće i svaka čast naučnicima koji su to uspeli i da dokažu“, zaključuje Stanojević.

Donošenjem bliznakinja na svet Indijka Mangajama pretekla je najstariju porodilju na Balkanu Atifu Ljajić, koja je dete dobila u 63. godini.

(Jelena Vučićević, Sputnjik)

Prethodni tekstOjačajte imunitet: ovaj indijski plod pun je vitamina
Sledeći tekstIndija planira da proizvodi ruske avione Il-114

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime