Dačić čestitao Dan nezavisnosti: Moto „Neverovatna Indija“ razume ceo svet

Foto: Youtube/RTS Upitnik - Zvanični kanal

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je građanima Indije 15. avgust, Nacionalni praznik i Dan nezavisnosti ove države.

„Dan nezavisnosti Republike Indije obeležio se i ove godine 15. avgusta, po 70. put. Na taj dan, pre 70 godina proglašena je nezavisnost ove velike zemlje. Samo godinu dana kasnije, između naše zemlje i Republike Indije uspostavljeni su diplomatski odnosi – što znači da ćemo u 2018. godini obeležiti i 70. godišnjicu punih diplomatskih odnosa. Republika Srbija i Republika Indija imaju veoma dobre, prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja. Lideri naše dve zemlje bili su među ključnim figurama u vreme nastojanja za prevazilaženje blokovske podeljenosti sveta i u periodu oslobađanja od kolonijalizma i emancipacije brojnih novoformiranih država u Aziji, Africi i u Latinskoj Americi“, naglasio je Dačić.

Foto: Pixabay.com/skeeze

Dijalog na visokom nivou, dodaje Dačić, nastavljen je u januaru ove godine posetom Indiji predsednika Aleksandra Vučića, tadašnjeg predsednika Vlade Republike Srbije, i dao je poseban podsticaj unapređenju bilateralnih odnosa.

„Predsednik Vučić je tom prilikom imao razgovore sa premijerom Narendra Modijem i drugim visokim zvaničnicima, učestvovao je na velikoj međunarodnoj manifestaciji Vibrant Gujarat Summit i posetio najveći finansijski i poslovni centar Indije, Mumbai. Želeo bih i ovom prilikom, uz veliku zahvalnost, da istaknem principijelnu podršku Republike Indije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije. Visoko cenimo zalaganje Indije za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja u vezi sa Kosovom i Metohijom, na bazi Povelje UN i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i njenu podršku posvećenosti Republike Srbije dijalogu sa Prištinom. Članstvo u EU je prvi strateški spoljnopolitički prioritet Republike Srbije, a Evropska unija je najvažniji trgovinski 11a investicioni partner Srbije i time jedan od najznačajnijih faktora ekonomske stabilnosti zemlje. Međurim, u postizanju ovog strateškog cilja, Republika Srbija ne zapostavlja odnose sa svojim tradicionalnim prijateljima širom sveta. Indija je svakako jedan od naših najistaknutijih prijatelja, koji nam čak i u najtežim trenucima tokom devedesetih godina prošlog veka, nije okrenuo leđa“, istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije rekao je da Srbija to svakako visoko uvažava i ceni i nastoji da svoje bilateralne odnose sa prijateljskom Indijom dopunski proširi i produbi i da ih obogati novim sadržajima.

„I na multilateralnom planu delimo slične stavove po čitavom nizu pitanja, a posebno u vezi sa održavanjem međunarodnog mira i bezbednosti, podsticanjem ekonomskog i socijalnog napretka i kroz suprotstavljanje globalnim izazovima, uključujući terorizam. Indijska višemilenijumska tradicija i kultura izaziva nepodeljeno poštovanje širom sveta a promotivni moto „Neverovatna Indija “ kojim se predstavljaju lepote i znamenitosti Indije, predstavlja primer sažetog, ali uspešno odabranog i efektnog slogana koji može da razume ceo svet. Građani Srbije prepoznaju i cene prave vrednosti, pa su se i ove godine masovno odazvali obeležavanju Međunarodnog dana joge, 21. juna. U Srbiji se visoko uvažava indijska tradicionalna , ali i moderna medicina i farmaceutika, a upoznati smo sa izuzetnim rezultatima koje Indija postiže u IT sektoru i u oblasti najnaprednijih tehnologija. Uveren sam da postoje veliki potencijali bilateralne ekonomske saradnje srpskih sa indijskim kompanijama. U proteklom periodu, naša bilateralna ekonomska saradnja nije u punoj meri pratila izuzetno dobre političke odnose. Naša strana je zainteresovana za učešće u inicijativi premijera Madija „Make in lndia“, naročito u nekoliko oblasti u kojima imamo naprednu tehnologiju i što bi se moglo realizovati u formi mešovitih preduzeća. Naravno, potrebno je imati želju i odlučnost, jer – kako je poručio veliki indijski pesnik i mislilac Rabindranat Tagore: „Ne možeš preći more ako samo stojiš i gledaš u vodu“‘, zaključio je Dačić.

On je na kraju obraćanja građanima Indije uputio srdačne čestitke i najbolje želje za uspeh, dobrobit i sveukupni prosperitet obeležavajući jubilarnu godinu nezavisnosti Republike Indije.

Prethodni tekstIndija pravi tri vojna broda u Kalinjingradu
Sledeći tekstStevanović čestitao nacionalni praznik: Impresionirani smo uspesima Indije u svetu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime