Stevanović čestitao nacionalni praznik: Impresionirani smo uspesima Indije u svetu

Foto: Pixabay/Shantigirl22

Nemanja Stevanović, kopredsednik Mešovitog komiteta za saradnju Republike Srbije sa Republikom Indijom i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, čestitao je građanima Indije 15. avgust, Dan nezavisnosti.

„Ove godine se navršava 70 godina od proglašenja nezavisnosti Republike Indije. Svake godine, 15. avgust se u Indiji, ali i širom sveta, obeležava nizom prigodnih manifestacija koje označavaju Dan nezavisnosti i podsećaju na davnu sednicu Ustavotvorne skupštine održane u noći između 14. i 15. avgusta 1947, na kojoj je Džavaharlal Nehru proglasio nezavisnost Indije. Republika Indija je od tada prešla impresivan razvojni put. Iako suočena sa brojnim teškoćama i izazovima, postala je treća ekonomija u Aziji, uspešno primenjujući nove tehnologije i kreirajući osnove za ubrzani privredni rast i razvoj, ali i negujući i čuvajući svoju tradiciju i kulturu, svoje običaje i specifičnosti. U Srbiji s pažnjom pratimo mere koje premijer Modi i indijska Vlada sprovode sa ciljem ekonomske i socijalne transformacije zemlje“, rekao je Stevanović.

On je dodao kako je Srbija impresionirana napretkom koji je Indija ostvarila na planu poboljšanja poslovnog ambijenta, olakšavanja uslova za obavljanje biznisa i privlačenja stranih direktnih investicija.

„O uspešnosti ovih mera govori i podatak da je Indija najbrže rastuća među vodećim svetskim ekonomijama, kao i da se nalazi u vrhu liste najatraktivnijih destinacija u svetu za strane investicije. Deo ove impresivne slike video je u januaru ove godine i predsednik Aleksandar Vučić, koji je, kaotadašnji predsednik Vlade Republike Srbije, učestvovao na velikoj manifestaciji ViЬrant Gujarat Summit, imao razgovore sa premijerom Modijem i drugim visokim indijskim zvaničnicima i posetio Mumbai, poslovni i finansijski centar Indije. Kao kopredsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Indijom, mogu da izrazim zadovoljstvo spremnošću koja postoji na obe strane za proširivanjem i intenziviranjem svih oblika bilateralnih odnosa, a pre svega ekonomske saradnje. Velike mogućnosti saradnje postoje u industriji automobila i traktora, IT sektoru, poljoprivredi i prehrambenoj industriji, farmaceutici, turizmu, namenskoj i filmskoj industriji i u brojnim drugim sektorima u kojima postoji zajednički interes. u većini ovih oblasti, indijske kompanije su među liderima u svetskim razmerama i smatramo da postoje veoma dobre osnove i uslovi za uspostavljanje i proširivanje obostrano korisne saradnje između naših i indijskih firmi“, rekao je Stevanović.

Stevanović je istakao da u tom pogledu, svakako treba naglasiti postojeće ulaganje indijske kompanije Embassy Group u npsy fazu velikog projekta izgradnje IT parka u Inđiji, kao i interes indijskih poslovnih giganata kao što su Mahindra Group, TAFE, GMR Airports lnfrastructure, Reliance -Ambani za saradnju sa privredom Srbije.

„Redovni sastanci zajedničkih i mešovitih tela i organa, kao što su Mešoviti komitet za ekonomsku saradnju, Zajednička komisijaza poljoprivredu, Poslovni forum, kao i institucionalna saradnja Privredne komore Srbije sa Federacijom indijskih privrednih komora, predstavljaju povoljnu platformu za identifikovanje perspektivnih oblika saradnje. Savremene tehnologije nam u tome veoma pomažu, jer eliminišemo problem geografske udaljenosti, a to su potvrdila i dva poslednja sastanka Mešovitog komiteta kojisu održani preko video-linka. Našim prijateljima iz Indije, kao i indijskim privrednicima i članovima Mešovitog komiteta, čestitam jubilarni praznik, srdačno ih pozdravljam i pozivam na saradnju sa preduzećima iz Srbije“, poručio je Stevanović na kraju obraćanja građanima Indije.

Prethodni tekstDačić čestitao Dan nezavisnosti: Moto „Neverovatna Indija“ razume ceo svet
Sledeći tekstU čast 70 godina indijske nezavisnosti – indijski klasičan ples “Baratnatjam” u izvođenju gđe Gite Čandran

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime