U čast 70 godina indijske nezavisnosti – indijski klasičan ples “Baratnatjam” u izvođenju gđe Gite Čandran

Foto: Ambasada Indije

Povodom 70 godina nezavisnosti Indije i 70-te godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, Ambasada Indije u Beogradu i Indijski savet za kulturnu saradnju (ICCR) organizovali su 22. avgusta u Beogradu nastup indijskog klasičnog plesa „Baratnatjam“ u izvođenju osmočlane grupe predvođene g-đom Gitom Čandran.

Foto: Ambasada Indije

Baratnatjam (Bharatanatjam) je jedan od najpopularnijih i najraznovrsnijih klasičnih indijskih plesnih stilova, artefektima dokazan da je nastao pre 2000 godina. Predstavlja vrlo duhovan i zahtevan plesni stil koji je potekao iz hinduističkih hramove u saveznoj državi Tamil Nadu, u Južnoj Indiji.

Foto: Ambasada Indije

Ples se vremenom selio iz hramova u pozorišta, ali je zadržao svoju karakterističnu duhovnu komponentu, izraz ljudskih emocija i stilizovanu priču.

Foto: Ambasada Indije

Baratanatjam je ples koji spaja ritam, ekspresionizam i tradicionalnu muziku. Gita Čandran čuvena plesačića indijskog klasičnog plesa Baratnatjam izvodi predstavu pod nazivom Satjam Šivam Sundaram koja je inspirisana drevnim indijskim filozofskim konceptom koji spaja Večnu Istinu – Večno Dobro – i Večnu Lepotu.

Foto: Ambasada Indije
Foto: Ambasada Indije
Foto: Ambasada Indije
Foto: Ambasada Indije
Foto: Ambasada Indije

Plesna trupa takođe nastupa 23. avgusta u Leskovcu i 24. avgusta u Smederevu.

Gospodin Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u vladi Republike Srbije, bio je glavni gost.

Foto: Ambasada Indije

Na koncertu na kojem je prisustvovalo preko 500 gledalaca, visokih zvaničnika Vlade, ambasadora, predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, civilnog društva, kulturnih institucija, medija, raznovrsnih umetnika, studenata itd. Gospodin Vladan Dekić, direktor Srpskog narodnog plesnog ansambla „KOLO“ bio je ujedno počasni gost.

Foto: Ambasada Indije

Renomirane dnevne novine Politika, Radio Televizija Srbije (RTS) i drugi mediji objavili su detalje sa ove izuzetne predstave.

Foto: Ambasada Indije
Prethodni tekstStevanović čestitao nacionalni praznik: Impresionirani smo uspesima Indije u svetu
Sledeći tekstDo 2030. obnovljiva energija obezbediće četvrtinu indijskih potreba

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime