Dom inspirisan Indijom

Foto: Pixabay.com/Devanath

Bogatsvo boja i materijala – osnovne su odlike indijskog stila uređenja doma. On se prepoznaje po bogatstvu jastučića, raskošnim zavesama, mističnom osvetljenju, jarkim bojama i luksuznim detaljima. Igra senki i boja je, u stvari, glavna odlika uspešno dekorisanog doma u indijskom stilu. Osnova ovako uređene sobe mora da bude otoman ili kožna fotelja, jer jedan masivan i upečatljiv deo nameštaja treba da dominira.

Dekorativne tkanine kao i zidne tapete s orijentalnim temama odličan su izbor umesto jednobojnih zidova. Takođe, zanimljivo je i mudro izabranim tapetama prekriti samo jedan zid u sobi.

MURAL

Drugi interesantan detalj na zidu može da bude mural inspirisan indijskom temom. Lepo preslikani detalji iz indijske umetnosti poput hena tetovaže mogu veoma lepo da ukrase zid okrečen u roze ili mahovina zelenu nijansu. Ovakvi zakrivljeni šabloni mogu da se kupe i iscrtaju, ali ima i gotovih nalepnica.

OTOMAN

Ukoliko nema dovoljno novca za lepu fotelju ili dvosed, može da se koristi i stari. Međutim, definitivno mora da se nabavi nizak, težak, egzotičan sto od tikovine, abonosa ili nekog drugog drveta u indijskog radnji. Sto mora da bude rezbaren, sa zanimljivim detaljima. Stari otoman ili sofa se, zatim, prekrivaju pokrivačem jarke boje i bogato dekorisanim jastucima.

SLOJEVI

Indija je čuvena po finoj svili i drugim kvalitetnim materijalima. Zbog toga ne treba škrtariti na materijalima i ukoliko se već štedi na starom nameštaju, treba biti široke ruke prilikom kupovine lepih zavesa ili zanimljivih presvlaka za jastučiće.

Ogromni jastuci mogu da budu razbacani i po zemlji, a uz jedan može da se naređa nekoliko ćilima, prostirki ili tepiha. Tabure ili neka zanimljiva stolica sa prekrivačem treba da budu obavezan detalj.

ZLATO

Glavna odlika orijentalnog stila je skupa dekoracija, po čemu je potpuno drugačija od evropskog koncepta dizajna i jedinstvena po načinu na koji se stvara oaza u domu. Recimo, zlato obavezno treba koristiti za detalje. Zlatni jastuci, svetlucava draperija, kićanke na zavesama, prekrivač ukrašen zlatnim koncem… Takođe, slobodno treba koristiti i bisere kao detalj iz Bolivudskih filmova.

LAMPE

Bezbroj lampi i još više mirisnih sveća treba da se nalaze u svakom praznom kutku sobe. Rasveta mora da bude diskretna i da dolazi sa nekoliko strana u toplim nijansama. Nezaobilazan detalj su i ogledala sa rezbarenim ili krajnje jednostavnim ramom.

ŽIVOTINjE

Veoma pažljivo mogu da se koriste i detalji divljih životinja. Nije prirodno staviti zebrinu kožu na pod, jer ove životinje žive u Africi. Međutim, motivi sa životinjama mogu da budu lep detalj, jer pripadaju hindu religiji. Figure slona podignute surle su veoma poželjan motiv.

FIGURE

Nije mudro koristiti religiozne predmete ukoliko se ne zna njihova upotreba i svrha. Naime, indijske figure nisu samo estetski predmeti, već i duboko religiozni. Neke figure donose radost, zdravlje i novac, a druge su simboli smrti i nesreće. Ukoliko nije jasno šta koja figura predstavlja, najbolje je izbegavati ovakve ukrase.

MODERNO

Moderni stanovi u Indiji prilično su slični evropskim, pa ko ne želi da kompletno uredi stan u ovom stilu može da odabere samo nekoliko detalja.

Međutim, to podrazumeva da se ne koriste i drugi etnički elementi i napravi kompletna zbrka sa japanskim stolom, modernom slikom, barkonim ramom za ogledalo i murano lusterom. U moderan, minimalistički uređen stan može da se unese topla nota uz nekoliko indijskih detalja poput jednog zanimljivog stočića, drvene figure ili zlatno-ružičastih jastučića, prenose Novosti.

Prethodni tekstRođak slavnog vozača Formule 1 potpisuje za „Force one“
Sledeći tekstIndija se na Vimbldonu uzda u Mirzu i Bopanu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime