Fosil iz Indije menja datum pojave života na Zemlji

Foto: funnytools/Pixabay.com

Otkrićem fosila u Indiji, za koji je utvrđena starost od čak 1,6 milijardi godina, dosadašnja naučna saznanja o početku života na Zemlji možda će biti revidirana. Kako je izvestio Bi-Bi-Si, novootkrivene ćelijske strukture, od kojih jedna ima izgled poput niti konca, a druga je kružnog oblika, živele su u dalekoj prošlosti u morskim plićacima, zajedno sa bakterijama.

Mumificirane višećelijske strukture, nedavno otkrivene i analizirane, najviše se poklapaju sa crvenim algama, vrstom koja i danas postoji. Njeno današnje stanište su koralni grebeni, a može da se nađe i u slatkovodnom okruženju.

Tako bi, prema pisanju britanskog „Telegrafa”, sa trona najstarije poznate biljke na planeti – takođe crvene alge koja je otkrivena u jednom fosilnom ostatku u vodama kanadskog Arktičkog arhipelaga i stare „samo” 1,2 milijarde godina – mogla da svrgne biljka otkrivena u Indiji. Međutim, da bi ona i zvanično bila najstarija, potrebno je još naučnih potvrda, izvestile su svetske agencije. Podaci istraživanja objavljeni su u časopisu „Plus biologija”.

Naučnici iz Švedske, koji su zaslužni za ovo otkriće, identifikovali su delove hloroplasta i druge strukture unutar ćelija koje su obavljale proces foto-sinteze. Kako je rekla Tereza Sledset, vođa projekta, ovakva struktura ukazuju da su mogle da unaprede životni obliku iz eukariota znatno pre nego što se do sada smatralo, izvestio je britanski javni servis.

Ćelije su bile sačuvane u sedimentnim stenama u jednoj oblasti centralne Indije. Koistraživač prof. Štefan Bengtson, iz švedskog prirodnjačkog muzeja, rekao je da ne mogu ipak biti stotinu procenta sigurni da je reč o najstarijem biljnom organizmu jer, nažalost, nema sačuvanog DNK u materijalima, ali da se morfologija i sama struktura ćelija izuzetno slažu sa morfologijom i strukturom crvenih algi.

Pojedini stručnjaci započeli su debatu da li crvene alge uopšte pripadaju biljkama ili su klasa za sebe.

Planeta Zemlja nastala je pre oko 4,5 milijardi godina dok su prvi oblici života – morske bakterije nastale u periodu od 3,7 do 4,2 milijarde godina. Vremenom su evoluirale u organizme sa jezgrom i drugom strukturom u okviru ćelijske membrane.

Savremene crvene alge koriste se u komercijalnoj proizvodnji sušija i jedne vrste sladoleda.

Prethodni tekstDve velike svetske firme razvijaju savremena vozila
Sledeći tekstIndijac na čelu svetske banke: Srbija ostvarila napredak, potrebne su reforme

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime